Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН у посети музејима у Београду

18. 12. 2015

У организацији  Факултета техничких наука у Чачку  у петак, 11. децембра 2015. године студенти четврте и пете године интегрисаних академских студија Технике и информатике са професорима и асистентима посетили су Музеј Николе Тесле,   Историјски музеј Србије и Музеј науке и технике у Београду.

У Музеју Николе Тесле студенти су имали прилику да упознају живот и рад највећег српског научника кроз експерименте, документа, видео записе и његове личне ствари. Посебно су били интересантни експерименти: Теслин високофреквентни осцилатор, Индукциони мотор (Теслино јаје), Телеуправљање.

 

У Музеју технике и науке изложени су уређаји који су обележили једно поглавље у историји технике: стари фотоапарати, радио уређаји, телевизори, апарати за домаћинство, превозна средства, музички инструменти, пројектори, први рачунари који су били у нашој земљи као и уређаји који су се користили у научне сврхе (први амперметри, волтметри, осцилоскопи) и многи други.

 

Muzeji tehnike

 

Јединствена поставка о лику и делу српског научника Михаjла Пупина приказана је у Историјском музеју. Изложба осликава историјску причу о животу Пупина, његовом истраживачком раду и научним  достигнућима. Студенти су имали прилику да виде дела која је као заоставштину Пупин за живота поклонио Србији.