Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Сарадња факултета и Градске стамбене агенције у области енергетске ефикасности

25. 12. 2015

Тим професора и асистената ФТН израдио је, у оквиру сарадње факултета са Градском стамбеном агенцијом, студије енергетске ефикасности за вишеспратне стамбене зграде у Чачку.

Студије, које су уручене представницима станара, урађене су за зграде у Улици Радише Поштића бр. 7 и у Улици 158. од броја 18. до 24, које се међу собом разликују по години изградње, компактности основе и материјализацији конструкције.  Анализирани објекти су изграђени '60- тих и '80- тих година и спадају у категорије објеката на које се према Правилнику о енергетској ефикасности Републике Србије примењује енергетска санација.

 

Energetski elaborat

 

У студијама су садржане препоруке мера које је потребно реализовати ради унапређења енергетске ефикасности објеката и уштеду енергије. Захваљујући елаборатима станари ће моћи да конкуришу за донаторска средства из домаћих и међународних фондова или кредитних линија намењених унапређењу енергетске ефикасности. Декан ФТН проф. др Небојша Митровић је рекао да је израда елабората почела од анализе пројекта зграде и постојећег стања и да су документи израђени по важећим нормама Правилника о енергетској ефикасности зграда, Правилника о условима, садржини и начину издавања сертификата о енергетским својствима зграда и Закону о планирању и изградњи.

 

Energetski elaborati

 

У разговору са представницима станара зграда, представљено им је да се предложене мере могу примењивати парцијално, а да се након примене свих мера може уштедети до 60% енергије потребне за грејање.