Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН на 62. Међународном сајму технике и техничких достигнућа

23. 05. 2018

На Београдском сајму свечаним отварањем у понедељак, 21. маја 2018. године почео је 62. Међународни сајам технике и техничких достигнућа  под слоганом „Корак у будућност“. Под покровитељством Министарства науке, технике и технолошког развоја  Републике Србије на сајму у оквиру наступа 35 научноистраживачких установа и институција, учествује Факултет техничких наука у Чачку. Посетиоцима ће бити представљена достигнућа у секторима електроенергетике, термотехнике, телекомуникација, енергетске, и кућне електронике, климатизација, грејања и хлађења и логистике.

Манифестацију отворио је министар задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић. На сајму је представљено више од 100 техничко-технолошких иновација, новости, премијера, од којих се скоро половина односи на домаће компаније. У свом излагању на свечаном отварању, министар Поповић је истакао да Влада Србије чини велике напоре да убрза економски раст технолошким јачањем индустрије како би се створили продуктивнији производи високе додате вредности, а то је могуће дигитализацијом индустрије и усмеравањем ка концепту 4.0. признатом као водећем у свету- нагласио је Поповић.

Свечаном отварању Сајма на коме учествује више од 600 домаћих и страних излагача из 31 државе присуствовала је продекан за науку и међународну сарадњу ФТН, проф. др Данијела Милошевић.

-Министарство просвете, науке и технолошког развоја омогућило је представљање установа и институција које су учествовале у пројектима технолошког развоја, основних и интердисциплинарних истраживања у претходном пројектном циклусу.- каже продекан Милошевић.

О наступу ФТН декан проф. др Небојшса Митровић подсећа да је ово шеста година на којој Факултет техничких наука учествује на овој значајној сајамској манифестацији и сајам је права прилика да се представе резултати истраживања реализованих на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Такође, у оквиру наступа ФТН представљени су „пилот“ пројекти ФТН, резултати сарадње са привредом, научне и стручне публикације у издању ФТН, а прилику за представљање у оквиру штанда ФТН има и Научно технолошки парк из Чачка.-додао је декан Митровић.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа трајаће до 25. маја један је од најзначајнијих технолошких догађаја у југоисточној Европи и одржава се од 1937. године.