Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН у Чачку одржана 7. Међународна конференција Техника и информатика у образовању- ТИЕ 2018

30. 05. 2018

Седма међународна научна конференција „Technics and Informatics in Education TIE2018” одржана је на Факултету техничких наука у Чачку 25, 26. и 27. маја 2018. године. И овог пута су се окупили истраживачи и практичари из Србије и иностранства, који су у циљу унапређивања научних и стручних знања и искустава из области техничко-технолошког и информатичког образовања представили и разменили научне и истраживачке резултате.

Иако су централне конференцијске активности одржане у суботу, Конференција је започела 25. мајаОкруглим столомУниверзитетско образовање наставника техничког и информатичког подручја у региону“, који је отворио декан проф. др Небојша Митровић. Присуствовали су представници високошколских установа које се баве образовањем наставника са универзитета у Крагујевцу, Нишу, Приштини и Београду, и гости из суседних земаља – представници универзитета у Ријеци и Источном Сарајеву.

Субота 26. мај је била дан за главне активности. Поздравним говором скуп је свечано отворила  проф. др Данијела Милошевић, коопредседник Научног одбора Конференције и продекан за науку и међународну сарадњу ФТН, додајући да се очекује да резултати Конференције буду основа за даљи развој посебно у сегменту техничко-технолошког образовања, инжењерства, информационих технологија и информатике, размену образовних модела у овој области у региону и усклађивање са ширим европским контекстом.

У име Града Чачка учеснике је поздравио помоћник градоначелника Владан Милић који је, поред осталог, рекао да је одржавање оваквих скупова посебно значајно за Град Чачак, јер је управо на Факултету у Чачку почело образовање наставника из области технике, тако да скоро нема града у Србији  у коме нема дипломаца са овог факултета.

О програму Конференције ТИЕ 2018 говорио је др Иван Милићевић, председник Организационог одбора, а о 20 година школовања инжењера рачунарског инжењерства на ФТН  говорио је проф. др Синиша Ранђић, председник Савета Универзитета у Крагујевцу и шеф Катедре за рачунарску технику.

Проф. др Дамир Пурковић (Универзитет у Ријеци), проф. др Иван Луковић (Факултет техничких наука у Новом Саду), и проф. др Драгица Павловић Бабић (Филозофски факултет у Београду), у пленарним предавањима динамично су се бавили кључним оквиром ове конференције – техником, информатиком и образовањем, што је покренуло конструктивну дискусију и укљученост публике.

 

Учесници су излагали радове распоређене у три паралелне тематске секције: (1) Техника, технологија и информатика у образовању, (2) ИТ образовање и пракса и (3) Инжењерско образовање и пракса. Конференцији је присуствовало око 130 учесника, а изложен је 41 рад од 64 рада публикована у конференцијском зборнику. Радове потписује укупно 156 аутора, од којих су 24 аутора из иностранства (Хрватска, Грчка, Босна и Херцеговина – Република Српска, Аустрија, Црна Гора, Русија, Индија, САД).

Трећег дана, 27.маја, организована је посета лабораторијама ФТН Чачак, постер презентација „Истраживања у области техничко-технолошких наука и наставе“, након чега су председавајући секција поднели извештај о раду секција и, потом, затворена конференција.

 

Организатор 7th International Scientific Conference TIE2018 је Факултет техничких наука у Чачку уз  суорганизацију Педагошког факултета у Ужицу, Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Педагошког факултета у Врања, а први пут ове године и Друштва истраживача у образовању у Србији.