Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ПИСА тим ФТН Чачак успешно окончао испитивања

4. 06. 2018

Овогодишње ПИСА испитивање у Србији се приводи крају. Највеће међународно истраживање у области образовања – ПИСА тестирање – почело је 16. априла, а задатке из читалачке, математичке, научне, финансијске писмености и општих компетенција решавало је око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије. Резултати на националном нивоу се очекују у 2019. години.

Чланови ПИСА тима ФТН Чачак – Регионалног ПИСА тима Запад су 25. априла 2018. године у Туристичко-угоститељској школи „Тоза Драговић“ у Крагујевцу започели, а 25. маја 2018. године у Гимназији „Вук Караџић“ у Трстенику обавили и последње тестирање. Тим су чинили студенти пете године Интегрисаних академских студија Техника и информатика ФТН – будући мастер професори технике и информатике: Урош Весковић, Илија Гавриловић, Дејан Ђелић, Невена Кићановић, Снежана Миловановић, Виолета Петровић, Јелица Радовић и Мина Шиљковић.

Непосредно пре тестирања у школама, тим је у априлу месецу реализовао на Факултету шест обука за сараднике из 39 средњих школа са територије школских управа у Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Новом Пазару, Ужицу и Чачку – од Ћићевца на истоку, до Прибоја на западу, и од Аранђеловца на северу, до Тутина на југу. Део школа, укључених у активности овог регионалног центра, тестирање изабраних ученика рођених 2002. године реализовао је самостално, у три школе су помогли чланови Централног ПИСА тима (због заузетости чачанског тима), а у 18 школа је ПИСА тим ФТН Чачак реализовао тестирање и пружио комплетну организациону и ИТ подршку (припремљени преносиви рачунари, реализовано тестирање, архивирани резултати). Чланови тима су реализовали тестирање у средњим школама у Крагујевцу, Сјеници, Ужицу, Ариљу, Чачку, Тутину, Новом Пазару, Краљеву, Рашки, Александровцу и Трстенику.

Тим је на овом међународном пројекту, осим великог искуства у раду са ученицима и сарадњи са запосленима у школама, имао прилике и да представља ПИСА пројекат у медијима масовне комуникације. Студенти – чланови тима су стекли нова познанства, али и искористили прилику да упознају места у којима су реализовали испитивања, поневши са собом лепе утиске. Истовремено су, сваком својом активношћу, достојно представљали и ФТН – институцију на којој су се оспособљавали за ову важну професију – за будуће наставнике.

 

Веза са вешћу Факултет техничких наука у Чачку на мапи ПИСА испитивања на  http://ftn.kg.ac.rs/vest-457