Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студијска посета Одјелу за политехнику Свеучилишта у Ријеци

18. 02. 2019

Студијска посета Одјелу за политехнику Свеучилишта у Ријеци: оквири образовања мастер професора технике и информатике

Наставници и студенти Студијског програма интегрисаних академских студија Техника и информатика реализовали су студијску посету Свеучилишту у Ријеци (Хрватска) у периоду од 11. до 14. фебруара 2019. године. Посета Одјелу за политехнику организована је у оквиру Пројекта развоја високог образовања „Оснаживање компетенција студената – мастер професора технике и информатике за предузетничко образовање и подршку професионалном развоју ученика“.

 

Заједничке основе данашњих студијских програма за образовање наставника технике и информатике на ФТН у Чачку и Свеучилишту у Ријеци (модел развијен на Факултет за индустријску педагогију у Ријеци седамдесетих година двадесетог века) и досадашња размена научних и наставних достигнућа у овој области, омогућили су договарање и операционализацију будућих заједничких наставних и истраживачких активности. Домаћин проф. др Дамир Пурковић, са наставницима Одјела за политехнику, и наставници ФТН – проф. др Драгана Бјекић, доцент др Вељко Алексић, доценткиња др Милица Стојковић и асистенткиња Биљана Ђорић – анализирали су развој и усаглашеност студијских програма и могућности интеринституционалне мобилности наставника и студената.

 

У оквиру посете одржан је и састанак са универзитетским наставницама психолошких и педагошких дисциплина Филозофског факултета у Ријеци, који су ангажовани у реализацији ових предмета за студенте наставничких профила на различитим студијским групама, као и програма допунског наставничког бразовања наставника из школа и са универзитета. Размењена су искуства у реализацији и развоју ових наставних дисциплина, препознати су проблеми у образовању наставника, и започета будућа истраживачка и наставна сарадња.

 

Студенти Марко Кушић, Милица Влашковић и Весна Бујић су имали радни састанак са студентима Одјела за политехнику на коме су упоредили студијске програме, препознали сличности и проблеме са којима се суочавају студенти у обе земље, и планирали начине даље сарадње. Поред радног састанка заједно су посетили и неке од знаменитости овог лучког града и околине.

 

Студијска посета Лабораторији за интелигентне машине и обрадне системе Техничког факултета Свеучилишта у Ријеци

 

У оквиру студијске посете наставника и студената нашег Факултета Свеучилишту у Ријеци, ради припремања “38. Саветовања производног машинства Србије 2020” и “38th International Conference on Production Engineering – Serbia 2020”, на Техничком факултету у Ријеци је боравила др Јелена Баралић, доцент нашег факултета. Домаћин је био проф. др Зоран Јурковић, управник Лабораторије за интелигентне машине и обрадне системе, као и његове колеге проф. др Горан Цукор, проф. др Милан Иконић и др Дарио Иљкић, доцент. На радном састанку, који је том приликом одржан, представљене су истраживачке активности из области производних технологија на Техничком факултету у Ријеци и на нашем факултету, а разговарано је и о oбразовању у овој области.

О посети на сајту одјела за политехнику у Ријеци