Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Припремна настава за пријемни -значајна подршка матурантима

22. 02. 2019

Матуранти који намеравају да наставе образовање имаће прилику на Сајму образовања „Индекс“, који ће бити одржан у чачанском Дому културе у уторак, 26. фебруара, да се информишу о студијским програмима ФТН, начину студирања, пријемном испиту који претходи упису на факултет, могућностима запошљавања после завршених студија, студентском животу и другим појединостима које интересују будуће студенте.

На Факултету техничких наука у Чачка у току је пријављивање кандидата за похађање бесплатне припремне наставе за пријемни испит који претходи упису у прву годину студија у школској 2019/2020. години.

Пријављивање се обавља попуњавањем електронског обрасца на сајту ФТН ((ftn.kg.ac.rs) и трајаће до 7. марта.

Кандидати се по слободном избору опредељују за похађање наставе из једног од шест предмета (математике, основа електротехнике, физике, информатике, организације и основа предузетништва) који су понуђени за студијски програм на који желе да конкуришу.

Продекан за наставу на ФТН, др Милан Плазинић, ванр. проф.  изјавио је да ће припремна настава почети средином марта.

"У претходном периоду се то показало као добра пракса коју примењујемо, с обзиром на резултате које на пријемним испитима постижу будући студенти. Када се заврши припремна настава, средином јуна, организујемо пробни пријемни испит на коме будући студенти прођу комплетну процедуру као што је на правом пријемном испиту", објаснио је Плазинић.

Утисци студената ФТН некадашњих полазника припремне наставе:

Марија Љушић, студент Информационих технологија:

„Похађала сам припремну наставу из информатике. Часови су ми много помогли посебно што нисам имала довољно предзнања. Захваљујући добро пренетом знању и доброј организацији припремне наставе, студирам на буџету на жељеном студијском програму.“- утисак је Марије Љушић.

Димитрије Вишњић, студент  Електротехничког и рачунарског инжењерства, похађао је припремну наставу из математике.

"Асистенти који су нам одржавали припремну наставу били су веома љубазни и коректни, доста смо прешли градива и задатака и са лакоћом смо урадили пријемни испит и уписали жељени смер на факултету", рекао је Вишњић.

Маја Ђоковић, студент Инжењерског менаџмента:

„Иако сам имала предзнање из области организације рада, с обзиром да сам завршила Машинско саобраћајну школу,  припремна настава ми је помогла да, поред утврђивања знања,  превазиђем трему која је присутна пред важан догађај као што је пријемни испит и упис на факултет. Студирам на буџету.“- каже Маја Ђоковић.

Бесплатну припремну наставу могу похађати и они којима ФТН није прва жеља за упис на факултет. Ово је 11. генерација матураната којима је омогућена бесплатна припремна настава на ФТН у Чачку и до сада је похађало око 3.300 кандидата из више градова. Припремна настава ће се одржавати суботом и реализоваће је наставници и асистенти ФТН.  

Будући студенти имају могућност да бирају један од четворогодишњих студијских програма основних академских студија: Електротехничко и рачунарско инжењерство, Мехатроника, Информационе технологије, Инжењерски менаџмент и Предузетнички менаџмент или петогодишњи студијски програм интегрисаних академских студија Техника и информатика.

Школарина за самофинансирајуће студенте биће као и претходних година - 81.000 динара  и моћи ће да се плати у више месечних рата.