Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Почела припремна настава за пријемни

26. 03. 2019

На Факултету техничких наука у Чачку почела је бесплатна припремна настава за матуранте средњих стручних школа и гимназија који намеравају да упишу прву годину студија у школској 2019/2020. години.

Ове године припремну наставу похађаће око 250 средњошколаца из Чачка и других градова. Програм  се раелизује из шест предмета: математике, информатике, основа електротехнике, физике, организације и основа предузетништва.

Кандидатима је добродошлицу на ФТН пожелео продекан за науку и међународну сарадњу проф. др Небојша Митровић објаснивши значај припремног програма:

- Циљ је да се свршени матуранти што боље припреме за процес полагања пријемног испита. Све активности које се спроводе биће организоване у терминима који одговарају кандидатима. Припремну наставу изводиће професори и асистенти факултета. Настава ће трајати до средине јуна месеца, а на крају организујемо пробни пријемни са идентичном процедуром полагања пријемног испита. Почетком јула очекује их прави пријемни испит, и очекујемо да се највећи број њих уписати жељени студијски програм у првом року. Досадашња искуства су показала да се на тај начин снижава ниво страха и треме од важног догађаја, као што је пријемни испит. Такође, њихови резултати значајно су бољи у односу на кандидате који нису били на припремној настави — рекао је продекан Митровић.

Поједини ученици изразили су очекивања:

Међу ученицима који ће похађати бесплатну припремну наставу налазе се и  матуранти, Мирослав Стојић из Нове Вароши и Душко Мићић из Ивањице, који завршавају Техничку школу.

Наталија Панић, ученица Економске школе у Чачку:

- Планирам да упишем инжењерски менаџмент. Похађаћу предмет организација. Пријавила сам се из више разлога. Ово је најбољи начин да се упознам са факултетом. Са друге стране, ово је и велико олакшање када су финансије у питању јер нећемо морати да плаћамо часове. Такође упознаћемо професоре, асистенте и биће нам лакше на пријемном испиту — сматра Наталија Панић.

— Пријавио сам се за основе електротехнике, што је нешто из области коју сада учим. Припремна настава значи пуно, упознајемо се са тежином задатака и оним што ће нам се тражити на пријемном испиту, а важан је моменат и то што је бесплатна. Планирам да упишем рачунарско инжењерство на ФТН. Долазићу сваке суботе, неће ми бити тешко — каже Мирослав Стојић из Нове Вароши.

— Похађаћу припремну наставу из математике. Ово је прилика да се упознамо са факултетом, професорима и да видимо тежину задатака која нас очекује. Значи и то што је бесплатно јер пред крај школске године имамо доста трошкова — каже Душко Мићић из Ивањице.

Ученици који желе да похађају припремну наставу могу се и даље пријављивати.

 

Подсећамо, средњошколци који се одлуче да упишу ФТН могу да бирају један од шест студијских програма: електротехника и рачунарско инжењерство, мехатроника, инфорационе технологије, инжењерски менаџмент, предузетнички менаџмент и интегрисани програм студија технике и информатике. Већина места биће намењена за студије из буџета, а за оне који буду у статусу самофинансирајућег студента, износ школарине је као и предходне две године и износи 81.000 динара.