Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

27. 01. 2022

sava

 

Данас, 27. јануара 2022. године, на Факултету техничких наука у Чачку традиционално је прослављена школска слава Свети Сава, у складу са епидемиолошким мерама.  У присуству свештеника чачанске цркве Ивана Пауновића, руководства Факултета, чланова колектива и  представника студената, сечењем славског колача и освећивањем славског жита, обележена је школска слава Свети Сава.

 

Домаћин славе, др Иван Милићевић, председник Савета Факултета, је истакао да се овај значајан празник прославаља са сећањем на лик и дело великог миротворца и духовног градитеља српске цркве, државе, просвете и културе, светитеља и просветитеља Саве.  

 

Освећивање славског колача обављено је уз звуке Светосавске химне.

 

Празник Свети Сава је установљен за школску славу и први пут прослављен 1840. године, на иницијативу Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. Од тада се Свети Сава сматра највећим српским народним просветитељем. На Факултету, Савиндан се обележава од 1995. године.

 

Поводом празника, данас је на Светосавској академији коју је организовао Универзитет у Крагујевцу, уручена стипендија најбољој студенткињи  четврте године, Јелени Попадић, за изуетан  успех и остварену просечну оцену 9,97 током студија на студијском програму академских студија Информационе технологије ФТН Чачак.

 

Домаћин наредне школске славе је др Недељко Дучић.