Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студентски парламент ФТН обележио 4. април – Дан студената

4. 04. 2022

Низом занимљивих активности које спајају едукативне садржаје и теме у вези са каријерним усмеравањем и положајем студената данас, Студентски параламент Факултета техничких наука обележио је 4. април - Дан студената. 
 
 
Продекан за науку и научноистраживачку делатност проф. др Небојша Митровић поздравио је студенте и присутне госте у име менаџмента Факултета и пожелео студентима да, иако 4. април дочекујемо у пандемији, здруженим снагама наставимо са активностима усмереним на даљи професионални и лични развој свих студената. Продекан Митровић је подсетио да се руководство Факултета труди да омогући што квалитетније свакодневне наставне и ваннаставне активности студената ФТН, уз обећање да ће се и даље интензивно радити на повећању удела студентских активности на Факултету и ослушкивању њихових потреба, ради изградње квалитетније академске заједнице. Продекан је похвалио чланове Студентског парламента за све активности које су осмислили, а које студенти академских и струковних студија препознају као релевантне или корисне. На крају обраћања, продекан Митровић је позвао присутне студенте да искористе ресурсе које нуди Градска библиотека у Чачку, поред постојећих факултетских.
 
 
Огњен Обрадовић, председник Студентског парламента Универзитета у Крагујевцу и подпредседник СКОНУС-а за међународну сарадњу, у свом обраћању је указао на важност положаја студената у Србији данас, и говорио о законским изменама у динамици школовања студената, али и о измењеним потребама привреде, нагласивши да студенти данас готово ,,из клупе'' постају предузетници и рано се укључују у свет рада. Закон о студентским организацијама који је донет 2021. године, истакао је Обрадовић, ближе дефинише правни оквир за студентско организовање и могућности за партиципацију студената у управљачким органима факултета. 
 
 
Александар Јовановић, представник чачанске компаније ,,Stax'' и бивши студент ФТН, говорио је о оспособљавању свршених студената да сами изграђују своје каријере, и важности усмеравања студената у правцу стицања првих професионалних искустава у привреди. Јовановић је, како је истакао, у оквиру компаније ,,Stax'' осмислио активности стручног усавршавања ,,Edu Stax'', као иницијативу привреде која помаже студентима да лакше преброде транзицију од факултета до конкретних радних задатака. 
 
 
Мирко Дрманац, представник градске библиотеке ,,Владислав Петковић ДИС'' у Чачку подсетио је студенте да је градска библиотека у Чачку некада била први центар студентске организације у Србији, те да је библиотека најпре место физичког сусрета, а тек потом место где ,,живе књиге''. Дрманац је говорио о могућностима информационо-библиотечких ресурса градске библиотеке и њеној користи за студенте у новоизграђеном објекту, који је просторно један од највећих у Србији и на Балкану. Како је истакао Мирко Дрманац, чак 80% корисника услуга чачанске библиотеке су студенти, који користећи њене ресурсе имају увид не само у научно-стручне радове из разних области, већ и у технику научног рада. Трибина је завршена презентацијом могућности сервиса Moj COBISS и Mоја бибиотека.
 
 
Урош Глишић, председник Студентског параламента ФТН најавио је и предстојеће активности: Хакатон, прво такмичење у програмирању у организацији Студентског парламента који ће се одржати 9. и 10. априла, и ХУНС, традиционалну хуманитарну универзитетску недељу спорта.