Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРЕЗЕНТАЦИЈИ

Катедра за Мехатронику Факултета техничких наука у Чачку, организује ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА БЕСПИЛОТНЕ СИСТЕМЕ У ПРИВРЕДИ (ДРОНОВИ). 
 
ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПРЕДАВАЊЕ И ПРЕЗЕНТАЦИЈУ:
 
10. априла 2023. године од 12:00 часова у сали 15 Факултета техничких наука у Чачку и на локацијама испред факултета биће одржано предавање, презентација и демонстрација о професионалним применама беспилотних ваздухоплова – дронова последње генерације у: грађевинарству, енергетици, рударству, заштити животне средине, вандредним ситуацијама и цивилној заштити, уз посебан осврт на паметну пољиприврду и најмодерније системе дронова треће генерације за третмане биља у пољопривреди.
 
Предавачи АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА БЕСПИЛОТНЕ СИСТЕМЕ У ПРИВРЕДИ и специјализованих тимова KOPTER PRO и AGRODRON поседују богато интернационално искуство у решавању инжењеских изазова применом дронова и инстумената које они носе,  одговарајуће академске квалификације у разним областима примене, као и међунардоне професионалне и струковне квалификације, попут ICAO и европских ЕАSА инструкторских сертификата.  
Гости ће моћи да се упознају како са летелицама и специјализованим инструментима, тако и са студијама случаја примене дронова у бројним областима. Између осталог:
 
-  Беспилотни системи за детекцију и праћење појава у сложеним условима DJI MATRICE 300RTK, MATRICE 30T, MAVIC 3T I MAVIC 3 MUTLISPECTRAL са прецизним RТК геореференцирањем, термалним камерама, мултиспектралним вегетацијским сензорима, ласерким LIDAR скенерима, геодетским камерама високе резолуције, инспекцијским и надзорним камерама великог отпичког увећања и осетљивости за ноћно осматрање, те специјлизованим софтверима за управљање летачким операцијама, снимањем и обрадом снимака до инжењерских извештаја. 
-   Посебно занимљиве иновативне примене попут мултиспектрлане и термрографске детекција промена животне средине, али и код правовременог уочавања аномалија на индустријским системима, ласерско скенирање топографије и индустријских сиcтема са приказом  у реалном времену ради управљања интервенцијама и ванредним ситуацијама, детекције станишта комараца путем машинског учења и препознавања, детекција топлотних острва у урбанизму, термографском мапирање у геологији ради детекције клизишта и пробоја подземних гасова, прецизно термографско мапиране ради детекције аномалија топлификацијиских ситема грејања и инсдустријских постојења, и сл. 
Посебно инересантан део презентације чиниће:
- Беспилотни системи за заштиту биља треће генерације DJI АGRАS Т30 и Т10, који путем посебно профилисане ваздушне подршке омогућују квалитетне третмане усева и засада из веома ниског лета малом количином раствора, у свим земљишним условима одмах након падавина, као и код високих и осетљивих усева, чиме омогућују правовремене третмане који класичном механизацијом нису били могући, те постижу очување приноса уз смањење трошкова и редукцију употребе пестицида. 
- Пуни спектар софтверских алата и поступака у примени паметне пољопривреде на домаћим пољима и воћњацима, те бројним огледима у пројекту „Унапређење пољопривредне производње применом дронова за третман“ и другим међународним пројектима.
 
У нади успешне сарадње,
Проф.  др Срећко Ћурчић, Шеф  Катедре за мехатронику Факултета техничких наука у Чачку 
За све додатне информације стојимо Вам на располагању.
Контакт : srecko.curcic@ftn.kg.ac.rs,