Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

"Корак у будућност" ФТН-а на 59. Сајму технике у Београду

16. 05. 2015

У периоду од 11. до 15. маја 2015. године на Београдском сајму је одржан 59. Сајам технике, који је статусом „сајма свих сајмова“, највећа манифестација те врсте у овом делу Европе и који из године у годину окупља преко 500 излагача из око 25 земаља уз интересовање од око двадесет хиљада посетилаца. На отварању сајма излагачима и бројним посетиоцима су се обратили министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар привреде Жељко Сертић.

 

 

Овогодишње иновације су највећим делом представиле домаће компаније и научноистраживачке институције. Централни део сајамске поставке ове године је била ИНТЕГРА – презентација потпуно дигитализоване и аутоматизоване фабрике 21. века у свим сегментима: од развоја производа, пројектовања и планирања технолошких процеса, контроле квалитета, паковања, транспорта и дистрибуције. Факултет техничких наука у Чачку је у корак са 30-так научноистраживачких институција (факултета и института у области технике и природних наука) узео учешће у програму који је организовало ресорно Министарство науке Републике Србије: Наука, истраживање и иновације у функцији привредног и технолошког развоја. Приказани су резултати пројеката МПНТР из области електроенергетике, електронике, аутоматизације, роботике, телекомуникација, процесне технике, логистике, ICT-a, материјала, енергетске ефикасности, алтернативних и обновљивих извора енергије, прехране и др.

 

FTN na sajmu tehnike

 

На штанду ФТН-а су изложени резултати 12 пројеката МПНТР, као и десетак насталих техничких решења, Темпус пројекат NeReLa и нова издања научно-техничке литературе у издању Факултета. Током сајма обављени су бројни консултативни сусрети са партнерским НИО са којима ФТН и НТП Чачак заједнички реализују бројне активности у области развоја, трансфера и комерцијализације иновативних технологија.

 

Више фотографија у Галерији