Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Фонд за иновациону делатност подржао пројекат ФТН

3. 05. 2017

На Факултету техничких наука у Чачку потписан је Уговор о подршци комерцијализације пројекта, подржаног од стране Фонда за иновациону делатност у оквиру Програма за транфер технологија (ТТФ), а који се односи на развој апликације намењене за предвиђање приноса воћних култура у засадима.  

 

Уговор, којим се приступа почетку реализације шестомесечног пројекта вредног 11,5 хиљада евра потписали су у име Фонда за иновациону делатност в. д. директор др Иван Ракоњац и у име ФТН, декан проф. др Небојша Митровић и ауторка апликације др Марија Благојевић, доц. Израдом апликације намењене произвођачима воћа биће омогућено да уношењем у систем одређених параметара као што су: количина прихране, дебљина и дужина грана у току раста, произвођач може да добије информацију о приносу, што би  била значајна помоћ приликом доношења одлука у гајењу воћа.

 

IF FTN

 

Према речима ауторке апликације др Марије Благојевић,  основна предност апликације је што ће омогућавати предвиђање приноса воћа и што, како је навела, за коришћење апликације нису потребна специфична знања из области информационих технологија:

- Једноставан начин коришћења апликације који не захтева специфична ИТ знања сматрам као основну предност која ће крајњим корисницима, односно пољопривредницима, омогућити прецизније планирање производње, а самим тим и прецизније планирање прихода .- каже др Благојевић, изражавајући задовољство што је Фонд за иновациону делатност препознао важност овог пројекта изразивши спремност да подржи његову комерцијализацију.

Аплицирање за овакве и сличне пројекте, декан ФТН, проф. др Небојша Митровић, оценио је као наставак развоја истраживачке делатности факултета,  усмерене ка  унапређивању сарадње са привредом, коју, у овом пројекту представљају произвођачи воћа.

- Веома је важно да као образовна и научноистраживачка установа будемо логистичка подршка привреди, а с обзиром да је Чачак познат као воћарски крај, овај пројекат има посебну важност за произвођаче воћа како у Чачанском крају тако и у читавој Србији. – каже декан Митровић.

Интересовање за апликацију др Марије Благојевић изразили су инострани партнери са којима се очекује сарадња у будућем раду и интеграција апликације.