Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Употреба беспилотних летелица у сврху мониторинга и одржавања соларних фотонапонских електрана

13. 06. 2017

ФТН Чачак је у сарадњи са Националним кластером беспилотних летилица и блиских сектора, а уз одобрење Директората цивилног ваздухопловства Србије и Војске Србије, започео пројекат коришћења беспилотних летелица у сврху мониторинга и одржавања соларних фотонапонских електрана. На територији града Чачка обављена су пробна летења и термовизијска снимања четири фотонапонска соларна система са око  укупно 4000 панела на основу којих ће се установити стандарди за мониторинг и одржавање великих система.

 

Фото галерија

Беспилотне летелицие ФТН

 

Метод динамичког термовизијског мониторинга и могућности примене успешно се развија на мастер академским студијама ФТН око десет година и представља мултидисциплинарни пројекат у области физике, мехатронике, електроенергетике, савремених рачунарских и информационих технологија.

 

ФТН Чачак спроводи интерна пилот-истраживања у овој области више година на фотонапонској микроинсталацији постављеној на крову зграде факултета, нагласио је декан проф др Небојша Митровић. У току је развој имплементације термовизијске технике за подизање енергетеске ефикасности у више области технике, а посебно при изради енергетских пасоша зграда. Путем сарадње са Националним кластером беспилотних летилица прошириће се могућности примене у системима безбедности, саобраћаја, пољопривреде и шумарства.