Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Проф. др ДРАГАН ГОЛУБОВИЋ

18. 02. 2021

 

Проф. др Драган Голубовић

 

(1947-2021)

 

 

 

 

 Проф. др Драган Голубовић рођен је 21. маја 1947. године у Лопашу (општина Пожега) у породици Миломира и Наталије Голубовић. После основног образовања у свом месту, 1966. године завршио je Техничку школу у Ужицу, а 1971. године дипломирао на Машинском факултету Универзитета у Београду.

 

Магистарску тезу „Разматрање могућности коришћења еквивалента струготине при оптимизацији обраде метала бушењем“ одбранио је 1975. године, а докторску дисертацију „Прилог оптимизацији стабилности управљања аутомобила“ 1980. године на Машинском факултету у Крагујевцу.

 

Прво запослење професора Голубовића било је у Техничкој школи у Чачку 1970. године, а 1975. године на тек основаном Педагошко-техничком факултету у Чачку евидентиран је као први запослени у матичној књизи запослених. Развојни пут Драгана Голубовића на чачанском Факултету  почео је избором у звање асистента, по том доцента 1980. године, ванредног  професора 1985. У звање редовног професора изабран је 1992. године.

 

Професор Голубовић је свој радни век који је трајао 42 године посветио истраживањима у техници и образовању. Посебан допринос постигао је  у резултатима који су се односили на унапређење образовања из области технике и информатике за различите образовне нивое, од основног до високог. Шире поље његовог стручног и научног интересовања била је примењена механика, области: динамике система, механике трибологије, пројектовање специјалних механичких и мехатроничких система и развој експерименталних метода у тим областима.  Реализовао је бројне научноистраживачке и развојне пројекте, а на 19 пројеката био је руководилац научноистраживачких тимова.  Аутор је шест монографија, шест универзитетских уџбеника и преко педесет других публикација. Био је аутор или кооаутор више од 250 радова објављених на стручним и научним скуповима, часописима, зборницима радова и другим публикацијама. Био је креатор неколико техничких решења. Заслужан је за развој факултетских лабораторија: за механику и  за мехатронику.

 

Поставио је темеље техничког и информатичког  образовању у Србији и више од 30 година свесрдно се залагао за унапређивање високог образовања наставника из те области.  Као одговор на потребе индустрије, иницијативом и радом допринео је развоју нових студијских програма на Факултету: Техника и информатика и Мехатроника (1990. године)  који су омогућили стручно образовање многим професорима технике и информатике и дипломираним инжењерима мехатронике. Предавао је више предмета а највише се посветио предметима: Техничка механика, Механика машина и Инжењерска механика. Аутор је Дидактичке збирке за техничко и информатичко образовање од 5. до 8. разреда (од 1990. године). Више од 20 генерација основаца је предмет Техничко образовање, сада Техничко и информатичко образовање, учило из уџбеника чије је потписник био професор Голубовић.  

 

Везаношћу за школовање будућих професора техничког образовања и професора технике и информатике, касније мастер професора технике и информатике, проф. др Драган Голубовић је посебну пажњу посвећивао њиховом иницијалном образовању, а потом и стручном усавршавању организујући конференције (Актуелна питања радног и политехничког образовања у Србији 1980, Техничко и информатичко образовање 2006, 2008, 2010, 2012. ), семинаре и посебне пројекте. Менторски је радио са 450 дипломаца, 18 магистара и шест докторских дисертација.

 

Сарађивао је са институтима, а у сарадњи са привредом остварио је значајне резултате у усвајању нових производа чинећи значајну подршку како великим индустријским системима тако и малој привреди. У циљу професионалног усавршавања више пута је боравио на познатим институтима и универзитетима у земљи и иностранству (МАДИ Москва, ЧВУТ Праг, Технички универзитет у Дрездену, Технички универзитет у Темишвару, Универзитет Ланкастер и др.).

 

Професор Голубовић је обављао значајне стручне и руководеће послове на Факултету – био је шеф Катедре (1980-1982, 2001-2012), продекан за наставу (1986-1988), декан (1988-1992). На Универзитету у Крагујевцу био је проректор за финансије и развој (1994-1996), члан Већа за техничке науке и члан Савета Универзитета. Био је члан Просветног савета Србије (1982-1986), председник Комисије за техничко образовање (1980-1990), члан Комисије за Завода за унапређивање образовања и васпитања (2001-2008), председник Комисије за лиценцу за предмет Техничко и информатичко образовање Министарства просвете Републике Србије (2006-2011).

 

Добитник је бројних признања, од којих се издваја Децембарска награда града Чачка која му је додељена у години пензионисања. На самој додели признања професор Голубовић је рекао: - Хвала граду Чачку што је био иницијатор за формирање некадашњег Педагошко -техничког, а данас Факултета техничких наука у Чачку, на коме сам постигао све резултате због којих сам данас награђен.- рекао је те 2012. године.

 

Ове 2021. године резимира се не само професионални рад професора Голубовића већ и његов живот. Посебно поносан на своје синове, професор Драган Голубовић је сматрао да је његова породица заправо његов највећи успех.

 

Проф. др Драган Голубовић, редовни професор у пензији биће сахрањен у суботу 20. фебруара у 12 сати на Градском гробљу у Чачку.