Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Велики успех – апсолвенти ФТН-а осмислили чак 29 малих патената

11. 02. 2022

Сјајни студенти Факултета техничких наука у Чачку су, од прошле године,  предали чак 29 пријава за признавање малих патената републичком Заводу за интелектуалну својину. Седам је већ прихваћено, остали су још увек на провери код стручњака.
 
‒ Завод за интелектуалну својину има испитиваче који читају пријаве, претражују светске базе података, проверавају да ли то још негде постоји, да ли је другде читано и тако даље. Оно што је нама признато то је иновативно и ту нема даље, стављена је тачка – каже др Владимир Младеновић, ванредни професор ФТН-а на катедри за информационе технологије.
 
О томе да успех наших студената превазилази републичке границе сведочи чињеница да је крајем 2021. године део њихових патената приказан међународној јавности на Светској изложби EXPO која се традиционално одржава у Дубаију.
 
 
 
 
Поред четири ранија предмета на основним студијама, ФТН је недавно за завршну годину студија увео и нови предмет под називом Интернет интелигентних уређаја.
 
‒ Настава на том предмету није више само креда, табла и презентација. Рад са студентима је организован у виду малих група које ми омогућавају да их упутим у свет иновација и пробудим свест о томе. Помогао сам им да остваре контакт са Заводом за интелектуалну својину. Моја је намера да студенти прођу кроз методологију припреме малог патента како би схватили шта то значи мала иновација. Уколико тај мали пантент буде признат, њихово име ће бити уписано у европску базу патената, што је изузетно добро. Кад буду дипломирали могу да се представе пред привредним друштвима која то посебно цене, чак и више од теоријских радова професора - истакао је проф. др Младеновић.
 
Овде је основна замисао да све што сада постоји у нашем окружењу буде унапређено на нов и лако усвојив начин, да брже доносимо одлуке ма где да јесмо, уз услов да постоји приступ интернету.
 
‒ Ево, рецимо, један од признатих малих патената јесте и Систем обезбеђења недозвољеног упада у стамбени објекат. Суштина патента је да у један објекат комплетно буду инсталирани сензори, повезани на нове микрорачунаре и интернет, који имају одашиљач за емитовање електромагнетних таласа да можемо да размењујемо поруке. Рачунар је мали, кошта од четири до пет хиљада динара, а за цео систем потребно не више од 120 евра. Сензори уочавају сваку примену у околини, дим, покрет, ударе, уколико имамо инфрацрвени сензор детектују и тај покрет, имамо камере, можемо да преко мобилног телефона пратимо шта се десило у нашем објекту. Он то јавља на мобилни телефон и пратимо све што се дешава у кући, у реалном времену, без обзира где смо – објаснио је др Младеновић.
 
 
Како ово изгледа у свакодневном животу, не само измаштаном и техничком (виртуелном)? На увиду смо имали четири пријаве већ признатих малих патената апсолвената из Чачка.
Један је већ поменути Систем обезбеђења од недозвољених упада у стамбени објекат. Технички проблем решен је увођењем ЛЕД диоде и „базер” звучника, све је састављено од електричних делова и кодова, уз минималне трошкове и једноставно коришћење. На исти начин осмишљени су патенти за паметно освељење, проверу залиха намирница у складиштима и мерење квалитета воде за пиће, све преко програма на телефону.
 
Овде нису битни наставници и професори већ студенти, подстакнути да стварају иновације.
 
 
‒ Народна Република Кина, где сам боравио пре две године, усвојила је стратегију којом планира да свој буџет повећа чак седам процената наплатом интелектуалне својине. Ми, као мала земља, имамо прилику да препознамо тренутак, видимо од ,,великих'' шта раде, па и сами да кренемо на тај пут – казао је др Младеновић.