Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Факултет техничких наука у Чачку обележио 47 година успешног рада

21. 11. 2022

У петак 18. новембра 2022. године свечаном академијом обележена је 47. година рада Факултета и 62. година високог образовања. Свечаности су присуствовали државна секретарка Министарства просвете,  проф. др Маријана Дукић Мијатовић, амбасадор Израела у Републици Србији, њ. е. господин Јахен Вилан, прва секретарка Амбасаде НР Кине у Републици Србији, госпођа Ши Ји, трећи секретар кинеске амбасаде господин Ли Руи, проректор за иновације и развој Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Сенић, декани и продекани факултета, директори средњих школа, представници привреде, најбољи студенти и други уважени гости.
 
 
У поздравном обраћању декан Факултета, проф. др Данијела Милошевић, истакла је  да Факултет техничких наука у Чачку у својој 47. години академског и 62. години високог образовања поносно чува статус једне од највећих научно-образовних институција у централној и западној Србији за стицање нових знања, примену савремених технологија и истраживања окренутих ка иновацијама. Проф. др Милошевић додала је да Факултет данас реализује наставу кроз 24 акредитована студијска програма на свим степенима академских и струковних студија, као и да су у све студијске програме укључени стручњаци из привреде који студентима преносе актуелна искуствена знања и вештине из својих компанија.
 
 
Присутнима су се обратили и државна секретарка Министарства просвете, представници амбасада Израела и НР Кине у Републици Србији и проректор за иновације и развој, упутивши домаћину честитке поводом Дана Факултета и похвале за допринос који ова образовна институција даје образовању у нашој држави, али и шире.
 
 
У школској 2021/2022. години диплому Факултета стекло је укупно 377 студената на свим нивоима академских и струковних студија. Десет најбољих студената је добило награду Факултета, али и награде компанија из привреде и фондова. Студент генерације у школској 2021/2022. години је Јелена Попадић, сада дипломирани инжењер информационих технологија која је у току студија на студијском програму Информационе технологије, остварила просечну оцену 10,00. Јелени је припала и награда Миливоје Урошевић. Јелени је уручена и награда компаније Quantox. Најуспешнија на студијском програму Електротехничко и рачунарско инжењерство је Марија Вујовић. Марија је добитник и награде компаније Vtool. Горан Драговић је најуспешнији дипломац на студијском програму Мехатроника. Представник Лола института је наградио Горана. На студијском програму Инжењерски менаџмент, најуспешнији студент је Анастасија Шиљковић. Представник компаније Унипромет је Анастасији уручио награду. Азра Меховић је најуспешнији дипломац на студијском програму Предузетнички  менаџмент. Научно технолошки парк Чачак је обезбедио награду за Азру.  
 
 
Одличне резултате забележили су и дипломци који су у школској 2021/2022. години завршили основне струковне студије. Најуспешнији дипломац на студијском програму Графичка техника је Драгана Стевановић. Поред награде Факултета, Драгана је добила и награду из Фонда др Радован Ћирић. Награде су  припале  и Жарку Мандићу, најуспешнијем дипломцу на студијском програму Машинство и инжењерска информатика. Жарко је поред награде Факултета,  добитник и награде из Фондације Драга Цвијовић. Вељко Милојевић је остварио најбољи резултат на студијском програму Информационе технологије. Представник компаније Docus је Вељку уручио награду. Најуспешнији дипломац на студијском програму Електротехника и рачунарство је Иван Ивановић. Електроинжењеринг  је компанија која је наградила Ивана. На студијском програму Производни и еколошки менаџмент најистакнутији резултат је остварила Маријана Милојевић. Представник компаније Wieland Production је Маријани уручио награду.
 
 
Декан Факултета проф. др Данијела Милошевић  доделила је признања и захвалила се  компанијама, предузећима, образовним установама које су свесрдно помагале у остваривању мисије Факултета. Плакета Факултета додељена је Министарству просвете. У име Министарства Плакету је примила државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић.
 
 
Добитници захвалница су: United Nations Development Programme, Техничка школа Чачак, Гимназија у Чачку, Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, PS Fashion Чачак, Tiffany Production D.O.O Чачак, Fanuc Serbia d.o.o. Нова Пазова, ЈКП Водовод Чачак, Агроивест Чачак, Tetra Pak Горњи Милановац, Радио телевизија Србије.
 
 
Дан  Факултета  је била прилика за награђивање запослених. Награђени су запослени за јубиларних 30, 20 и 10 година рада на Факултету, као и чланови колектива који су у протеклој години завршили радни век.
 
На овој свечаној академији и Факултет је награђен. Компанија Huawei Technologies Co. доделила је Награду за успешну сарадњу и развој Huawei ICT akademije Факултету техничких наука у Чачку. 
 
 
Музичким наступом свечану академију употпунили су ђаци музичке школе „Др Војислав Вучковић“.