Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM - Проф. др Звонимир Југовић (1947-2024.)

24. 01. 2024

IN MEMORIAM
Проф. др ЗВОНИМИР ЈУГОВИЋ  (1947-2024.)
 
 
Факултет техничких наука у Чачку се опрашта од цењеног човека и пријатеља, професора доктора Звонимира Југовића, редовног професора у пензији, који је изненада преминуо 23. јануара. 
 
Комеморативни скуп биће одржан у четвртак, 25.јануара 2024. године у малом амфитеатру факултета (111), са почетком у 10 часова.
Сахрана је истог дана у 12 часова на чачанском гробљу.
 
Вест о изненадном одласку нашег професора све нас је затекла у неверици и неизмерно растужила. У осврту на његову богату професионалну биографију остаће забележено:
Професор Југовић рођен је 5. јуна 1947. године у Чачку. Основну школу и гимназију завршио је у Чачку, а диплому Машинског факултета стекао је у Београду. После завршетка факултета, као апсолвент, запослио се у Техничкој школи у Чачку као професор на предметима Техничка механика и Машински елементи са конструкцијама.
 
Одмах након дипломирања запослио се у предузећу ”Слобода” као њен стипендиста на радном месту конструктора. Септембра 1975. године враћа се у Техничку школу до   децембра 1976. године, када је изабран од стране Матичне комисије Министарства просвете за асистента приправника на нашем факултету, тада новооснованом Педагошко-техничком факултету, на предметима Машински елементи са конструкцијом машина и Техничко цртање са нацртном геометријом. 
 
Развој академске каријере професор Југовић је стекао кроз даља академска усавршавања. На Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду стекао је звање магистра техничких наука за научну област Машине и механизација у рударству. На истом факултету 1986. године одбранио је докторску дисертацију под називом ”Истраживања могућности за повећање поузданости роторних багера” чиме је стекао академско звање доктора техничких наука. Исте године изабран је за доцента на Техничком факултету у Чачку. Током израде магистарског рада и докторске дисертације више пута је био на студијским боравцима на институтима и универзитетима у иностранству као што су ”Политехника” Краков у Пољској, на Техничком универзитету у Дрездену, Институту МАДИ у Москви и др. 
У звање ванредног професора изабран је 1992. године а у звање редовног професора за научну област Машинске конструкције изабран је 1997. године.
 
Из богатих резултата свог научно-истраживачког рада, широј научној јавности презентовао је бројне радове на међународним и националним научно-стручним скуповима, као и у светским и домаћим часописима. Листа референци професора Југовића броји преко 150 наслова, од којих је 10 радова у водећим међународним часописима. Био је аутор 2 монографије и три уџбеника , као и рецензент више књига, монографија и техничких решења. Био је члан уређивачког одбора часописа ”Истраживање и развој у тешкој машиноградњи”.
 
Осим на Факултету техничких наука где је изводио наставу на свим нивоима студија, изводио је наставу и на Агрономском факултету у Чачку. Био је ментор једне докторске дисертације, две магистарске тезе и члан у 10 комисија за одбрану докторских дисертација. 
 
Проф. Југовић је током своје академске каријере учествовао на 25 научно-истраживачких и иновационих пројеката, од којих је на 15 био руководилац пројеката. Кроз рад на пројектима регистровао је 2 патента. Посебно значајне резултате је постигао у области оптимизације конструкција, побољшању триболошких карактеристика и поузданости роторних багера који су публиковани кроз неколико техничких решења. Учествовао је на бројним пројектима сарадње са привредом, остварио је сарадњу са површинским коповима широм Србије као што су рударски басени ”Колубара” и ”Костолац”, површински копови у Гацком, Битољу и на Косову. За успешну сарадњу са привредом и допринос развоју факултета професор Југовић је 2014. године награђен Плакетом Факултета техничких наука у Чачку.
 
На Факултету техничких наука у Чачку, био је вишегодишњи шеф Катедре за машинство, до одласка у пензију 2015. године. У три мандатна периода од 1992-1996. и 1998-2000. био је продекан за науку, а у периоду 1996-1998. продекан за финансије. 
 
На Универзитету у Крагујевцу био је у два мандата члан Савета Универзитета и члан стручног већа за Техничко-технолошке науке, члан Савета Факултета техничких наука и Савета Агрономског факултета. У периоду од 2000-2004. године проф. Југовић је био проректор за науку Универзитета у Крагујевцу и у истом периоду био је члан Републичког савета за развој високог образовања.  
 
Богата академска каријера проф. др Звонимира Југовића, коју је провео са великом посвећеношћу према свему што је радио, завршила се 2015. године када одлази у заслужену пензију. Након пензионисања, сарадња са професором се наставила  јер се његова воља према раду и жеља да дели своје богато искуство нису смањиле ни након пензионисања. Напротив, и даље је био присутан пружајући подршку и менторство својим бившим колегама, а често је присуствовао нашим дружењима и путовањима. 
 
Његова способност да лако комуницира са колегама и студентима и изгради позитивно окружење била је нешто што га је истицало. Увек је био отворен за дијалог и саветовање па су га колеге цениле не само као сарадника, већ и као пријатеља. 
 
Нажалост, његова изненадна смрт све нас је изненадила. Иако више није са нама, сећање на професора ће живети кроз наставнике са којима је сарађивао, кроз студенте које је подучавао и кроз академску заједницу коју је обогатио својим присуством. 
 
Нека му је вечна слава и хвала!