Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Проф. др Алекса Маричић – први професор емеритус на Техничком факултету

7. 12. 2011

Сенат Универзитета у Крагујевцу доделио  звање професор емеритус др Алекси  Маричићу, редовном професору  у пензији  Техничког факултета у Чачку.

 

Професор др Алекса Маричић је први професор са Техничког факултета у Чачку коме је додељено ово престижно звање,а на основу постигнутих резултата у науци, великог броја публикованих радова у угледним међународним часописима, високог нивоа цитираности и индекса научне компетентности као и свеукупног доприноса у пегадошком и научном раду. Повеља о стицању звања професор емеритус проф. др Алекси Маричићу биће уручена на свечаности која ће бити приређена поводом Дана Универзитета у Крагујевцу.

Из богате професионалне биографије проф. Алексе Маричића издвајају се резултати  истраживања на основу којих је развио више оригиналних метода за проучавање структурних промена у метастабилним системима. Захваљујући новој експерименталној методи за проучавање процеса апсорпције и десорпције водоника у металним праховима, коју је развио на Техничком факултету у Чачку, проф. Маричић је дао значајан допринос разумевању механизма и кинетике процеса апсорпције и десорпције водоника као и структурних промена које прате ове процесе. Посебно треба истаћи потпуно оригиналну методу за проучавање структурних промена аморфних феромагнетика мерењем термоелектромоторне силе.

Проф. Маричић је  био уредник више научних монографија међународног значаја, зборника саопштења међународних и националних научних скупова  и  научних часописа Science of Sintering Serbian Journal of Electrical Engineering. Руководио је и учествовао на бројним домаћим и више међународних научно-истраживачких пројеката, а са сарадницима организовао је више конференција и научних скупова из области науке о материјалима одржаним на Техничком факултету у Чачку у суорганизацији са Српском академијом наука и уметности (ТЕОТЕС, ФИТЕМ, ЕТРАН).

 

Проф. др АлексаМаричић ће на Техничком факултету убудуће учествовати у извођењу наставе на академским студијама другог и трећег степена.