Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН прославио 38 година рада

18. 11. 2013

Факултет техничких наука у Чачку обележио је данас свој Дан и 38 година постојања и успешног рада. Тим поводом на свечаној академији декан Факултета проф. др Јерослав Живанић промовисао је 216 дипломираних студената основних студија, 50 дипломаца интегрисаних академских студија и 44 мастера који су образовање завршили у школској 2012/2013. години.На свечаности су награђени најуспешнији студенти у генерацији. Студент генерације је Ненад Пантелић, инжењер инфомационих технологија, који је у току студија остварио просечну оцену 9,72. Пантелићу је припала награда из Фонда „Проф. др Миливоје Урошевић“, која се традиционално додељује најбољем студенту у генерацији.
Најбољи студент на студијском програму Електротехничко и рачунарско инжењерство, модул: електроенергетика је  Никола Марковић (9,27) и он је добитник награде „Александар Аврамовић“.
Александра Тешић и Драгана Милићевић обе са оствареном просечном оценом 9,03 у току студија, најуспешније су студенткиње на основним академским студијама Предузетничког менаџмента. Награђени су  и  Никола Калојевић (8,59), мастер професор технике и информатике  и Данијела Јевтић која је основне академске студије инжењерског менаџмента  завршила с а просечном оценом 8,17.

 


У свом кратком обраћању пред пуним амфитеатром, декан  Живанић je рекао да је визија Факултета техничких наука да буде у друштву најбољих  и да за то постоје све три компоненте на којима се факултет заснива, а то је образовање, научно-истраживачки рад, трансфер знања и технологија. Декан је додао да Факултет има своје место у региону, своје место у граду и да доприноси да Чачак буде регион знања.
- Све промене на факултету су у духу Болоњских процеса. Наш универзитет и наш факултет су дубоко закорачили у промене свесни потреба да се смањи време трајања студирања, повећа ефикасност студија и квалитет наставног процеса. За добру наставу нису довољни само добри студијски програм, потребне су и добре лабораторије, пријатан простор и компетентни кадрови, добри професори и асистенти. У том погледу чинимо значајне напоре на уређивању простора, опремању лабораторија као и пријему младих стручних кадрова. Спадамо у ред факултета код којих је број асистената једнак броју професора. ФТН са својом мултидициплинарном структуром, флексибилном организацијом и довољним бројем стручних кадрова компетентан је за образовање свих студијских профила и за равноправну сарадњу на светском тржишту. Ово је и дан када уручујемо дипломе дипломираним студентима. У име руководства факултета, честитам на завршеном великом послу. Желим да свакодневно увећавате знање, развијате креативност, неспутавате идеје, сањате велике снове, развијете контакте, мотивишите и инспиришете људе око себе, иновирате паметно и ризикујете, мислите и стварате. Пре свега желим да будете добри људи и часно проносите име факултета, рекао је проф. др Јерослав Живанић.


У обраћању проректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић рекао је да су технички факултети значајни за наше друштво јер само они могу да поново покрену индустрију и да на тај начин развијамо земљу. Пожелео је студентима да пронађу посао и да што пре добију прилику да покажу оно што су научили и да на тај начин допринесу развоју своје средине.
Градоначелник Чачка мр Војислав Илић подсетио је да је Факултет техничких наука основан 1975. године и да се стално прилагођавао потребама привреде и променама у друштву, захваљући чему је задржао статус најзначајније образовне установе у региону. Илић је истакао да Локална самоуправа има одличну сарадњу са Факултетом техничких наука, рекавши да су студенти овог факултета данас познати предузетници, привредници, професори и да чине ослонац развоја града.
 

 


Декан Електротехничког факултета у Београду Проф. др Бранко Ковачевић, рекао је да пријатељство два факулета траје пуних 38 година. Подсетио је да Србија ове године слави 140 година технике у Србији, као и отварање прве фабрике Ливнице топова у Крагујевцу, која је почела са радом пре 160 година. У свом кратком говору подсетио је да је Србија некада била међу водећим земљама света и да смо пратили корак са светом.
- Ове године славимо 120 година електрификације Србије. Србија је била осветљена у исто време кад и Америка. Србија је имала хидроцентралу кад и Америка, а направио ју је Ђорђе Станојевић, који је био лични пријатељ Михајла Пупина и Николе Тесле.

У обраћању студентима проф. Ковачевић је рекао:- Имате тежак задатак да поново подигнете земљу на место које јој припада. Знам да није лако али бих се радо мењао са вама да имам ваше године, и не би ми било тешко да то поново радим као што сам радио претходних 40 година. Верујем у вашу памет, мотивацију и знање.


На свечаности је Културно историјски центар Српска круна доделио Факултету техничких наука признање Светосавски венац достојном чувару спрског националног и културног бића. Признање је уручила генерална секретарка Мирјана Раденковић.

 


Факултет техничких наука доделио је захвалнице фирмама и предузећима са којима успешно сарађује: На доброј сарадњи овом приликом ФТН је доделио захвалнице Војнотехничком институту –Београд ,Техничком ремонтном заводу Чачак, Машинско саобраћајној школи у Чачку, чачанској Електродистрибуцији  и ХЕ „Електроморава“ Чачак.