Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН прославио 41 годину постoјања и рада

21. 11. 2016

У присуству бројних гостију и дипломаца, Факултет техничких наука у Чачку прославио је 41 годину постојања и рада. У школској 2015/2016. години диплому је стекло 173 студента основних студија, 55 на петогодишњим интегрисаним студијама и 73 на мастер академским студијама. Три кандидата су стекла академско звање магистра наука и 12 кандидата је одбранило докторску дисертацију.

У поздравном обраћању декан Факултета проф. др Небојша Митровић изразио је задовољство постигнутим резултатима у претходном периоду и истакао да су акредитовани студијски програми докторских студија: информационе технологије и инжењерски менаџмент. Према речима декана настављено је осавремењавање кабинета, наставног процеса, а колектив се стално подмлађује младим и стручним кадровима. Осим учествовања у бројним међународним пројектима, у најави је сарадња са другим високошколским установама и институтима што би требало да резултира увођењем нових студијских програма на факултету.

-Са поносом могу да кажем да Факултет техничких наука данас промовише 315 одшколованих студената на свим нивоима студија. Ове године смо отворили две нове лабораторије, лабораторију за напредне информационе и рачунарске технологије и лабораторију за CNC машине. Резултати које смо постигли још више нас обавезују у времену које долази. Почели смо разговоре са неколико других високошколских институција, са неколико развојних института, сектором одбране, Војно техничким институтом, а све у циљу развоја нових студијских програма, нових пројеката, како научних тако и стручних, рекао је декан Митровић.

 

dan fak 1

 

У име Универзитета у Крагујевцу, на свечаности је говорио проректор за наставу и студентска питања проф. др Радован Вукадиновић, у име града Чачка, заменик градоначелника проф. др Радош Павловић и у име дугогодишње сарадње Електротехничког факултета из Београда  скупу се обратио др Братислав Иричанин.

 

dan fakulteta 2

 

 

На свечаности су награђени најбољи дипломирани студенти основних студија, који ће ускоро почети или су већ почели своје професионалне каријере. Најбољи дипломац и студент генерације је Стефан Пековић, инжењер информационих технологија, који је студије завршио са просечном оценом 9,71 и носилац је награде „Проф.др Миливоје Урошевић“ која се традиционално додељује најбољем у генерацији.
– Задовољан сам знањем које сам стекао на ФТН. Рачунари и програмирање су ме увек интересовали и није било дилеме шта ћу да студирам. Имам неколико понуда за посао и наредних дана донећу одлуку где ћу уписати своје прве радне дане у књижицу, рекао нам је Стефан Пековић из Љига.

На студијском програму Електротехничко и рачунарско инжењерство модул електроенергетика најуспешнији је био Сава Милосављевић, носилац награде „Александар Аврамовић“. Поред награде Факултета, директорка за развој у Компанији Comtrade Јелена Јечменић уручила је двојици најбољих дипломаца таблете.

На интегрисаним студијама Техника и информатика најуспешнији је био Ненад Костић из Ивањице:

– На овом факултету је било сјајно студирати и велика ми је част да у друштву мојих професора који су ме доста тога научили будем на овој свечаности, једној од најважнијих у нашим животима. Дуг је био пут до дипломе, било је потребно доста труда и рада, али све се може уз добру организацију. Могу да кажем да сам већ почео да радим и то као менаџер у једној фирми, а надам се да ни мојим  колегама неће бити проблем да пронађу посао, каже Ненад Костић. На Предузетничком менаџменту науспешнија је била Невена Матијевић, а на студијском програму Мехатроника награђена је Жељана Караџић из Ужица.

–Волим технику и мислим да не бих могла да се снађем на неком другом студијском програму. Мехатронику сам изабрала јер је то спој машинства, електротехнике и рачунарства. Да је то био прави избор говори и чињеница да сам брзо дошла до посла, радим у једној школи где предајем групу стручних предмета, рекла нам је Жељана Караџић из Ужица.

 

dan fakulteta 3

 

За успешну сарадњу, Факултет је доделио плакету Компанији „Пештан“ из Аранђеловца, а захвалнице су уручене Научно технолошком парку Чачак, Техничкој школи из Косјерића и Техничкој школи „Јован Жујовић“ из Горњег Милановца.

Поводом Дана ФТН јубиларне награде добили су запослени који су навршили 30, 20 и 10 година рада на Факултету.

Уз музичку сарадњу, глумица Александра Манасијевић извела је драмске сегменте, а један од њих је било сећање на Николу Теслу. 

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА