Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Обележен дан ФТН и свечано отварање нове рачунарске учионице

21. 11. 2017

У присуству бројних гостију и дипломаца Факултет техничких наука у Чачку прославио је 42 године постојања и рада. Традиционално,на свечаности је промовисано 178 дипломаца на основним, интегрисаним, мастер академским студијама и специјалистичким студијама, који су диплому стекли у школској 2016/2017. години.

У поздравном обраћању декан Факултета  проф. др Небојша Митровић подсетио је на све оно што је урађено у протеклој школској години како у настави тако и у научно-истраживачком раду.

-У току ове године формирали смо две нове лабораторије: постављена је савремена метеоролошка станица која је добијена у сарадњи са Универзитетом у Бреши, док смо другу лабораторију за процесну технику сами формирали.

У циљу реализације активности на пројекту Erasmus + projekta Introduction of part-time and short cycle studies in Serbia, PT&SCHE,  свечано је отворена нова рачунарска учионица са 37 најсавременијих рачунара која је била део пројекта скраћених курсева за ученике и студенте. Са новом опремом која је добијена студентима је омоћено да прате светске трендове у ИТ сектору и за реализацију нових студија кратких циклуса који се планирају на ФТН у 2019. години. Студентима су презентовани циљеви и резултати пројекта PT&SCHE, на коме активно учествују наставници и сарадници ФТН.

. Наши наставници и сарадници учествују на 26 пројеката Министарства науке, на четири међународна пројекта и три пројекта који се реализују у сарадњи са привредом и јавним предузећима.- рекао је декан Митровић.

Проф. др Небојша Митровић је посебно истакао два пројекта која су награђена на конкурсима, а у којима су учествовали професори и студенти нашег факултета.

– Фонд за иновациону делатност је у оквиру програма трансфер технологија подржао пројекат софтверске предикције приноса у воћним засадима др Марије Благојевић, а у јуну ове године на конкурсу за најбољу пројектну идеју, који је организовала Развојна агенција Србије, у сегменту рачунарске технике и информационих технологија, тим ФТН је освојио прво место за идеју пчеларство за свакога – подсетио је декан Митровић.

ФТН је дао велики допринос да се Универзитет у Крагујевцу нађе на чувеној Шангајској листи универзитета, а стручни часописи Mathematica Moravica  и Serbian Journal of Electrical Engieenering допринели су бољем рејтингу и Факултета и Универзитета,  јер су признати у свету.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, академик проф. др Радован Вукадиновић честитао је студентима и запосленима Дан факултета поручивши да ће ова установа увек имати подршку Универзитета.

Заменица градоначелника Милица Дачић, честитала је студентима на успешно завршеном школовању, истичући да је ФТН понос града, посебно истичући допринос чачанског Факултета  да се Универзитет у Крагујевцу нађе на Шангајској листи.

 

Студент генерације ове године била је Јелена Арсенијевић из Косјерића, која је дипломирала на студијском програму Инжењерски менаџмент са оствареним просеком 9,71.

– То је захтевало доста труда и рада али уз добру организацију и добар план све се постигне. Стекла сам одлична знања и сматрам да имам широк спектар могућности за запослење. Тренутно сам на мастер студијама, а професионални планови су везани за Србију – рекла је Јелена Арсенијевић, којој је поред награде коју додељује ФТН припала и награда из Фонда „Проф. др Миливоје Урошевић“, која се традиционално додељује наујспешнијем студенту у генерацији.

На свечаности су награђени најбољи дипломирани студенти по студијским програмима:

Награда „Александар Аврамовић“ припала је Срђану Дивцу, наујспешнијем на Електротехничког и рачунаског инжењерства, модул Електроенергетика, Факултет је наградио Александра Воштића, сада дипломираног инжењера информационих технологија, Душицу Рапановић, наујспешнију на Предузетничком менаџменту, Вука Васиљевића, најбољег на Мехатроници и Милана Миливојевића, наујспешнијег на интегрисаним студијама Техника и информатика.

Компанија „Комтрејд" је даровала најуспешније дипломце Информационих технологија и Електротехничког и рачунаског инжењерства, модул Рачунарска техника: Александра Воштића и Александру Јовановић. Чачанска фирма „Старт“ наградила је дипломца Рачунарске технике Дејана Живковића.

За успешну сарадњу, Факултет је доделио плакету Универзитету Политехника из Темишвара и Компанији „Комтрејд“ из Београда. Захвалнице су уручене предузећу „Енел“ из Ваљева, Националном кластеру за беспилотне летилице  и Техничкој школи из Ужица. Поводом дана ФТН јубиларне награде добили су запослени који су у овој години завршили радни век и запослени који су навршили 20 и 10 година рада на Факултету.

 

Уз музичку сарадњу, глумице Лана Караклајић и Милица Гојковић извеле су драмске сегменте.