Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Метеоролошка станица ФТН Чачак у систему РХМЗ

5. 02. 2018

Тренутни подаци аутоматске метеоролошке станице Факултета техничких наука у Чачку, која је инсталирана у дворишту Института за воћарство, доступни су од децембра 2017. године на сајту Републичког хидрометеоролошког завода Србије www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/automatske.php као и графички приказ за изабрани период  од 24 сата, 48 сати и 7 дана www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/cacak.php.

Доступност метеоролошких података веома је значајна не само за потребе проучавања времена и климе, већ и за научна истраживања у многим областима која су од значаја за све гране људске делатности. Обезбеђивањем овакивих података реализоваће се временске прогнозе које ће корисницима омогућити да се предвиде будуће промене у нашем окружењу.

 

 

У оквиру сарадње Факултета техничких наука у Чачку и Факултета за инжењерство и заштиту животне средине Универзитета у Бреши кроз активности на међународном пројекту HYMEUR (Hydrometeorological Modelling for Environmental quality control) извршена је набавка и инсталација ове савремене MicroStep аутоматске метеоролошке станице, која служи за мерење 10 метеоролошких параметара. Аквизиција података са сензора за мерење брзине и правца ветра, температуре и релативне влажност ваздуха, атмосферског притиска, количине падавина, висине снежног покривача и глобалног сунчевог зрачења врши се у реалном времену, а добијени подаци се бежичном комуникацијом истовремено преносе у базе података на ФТН и РХМЗ.

 

Аутоматска метеоролошка станица набављена је захваљујући донацији HYMEUR пројекта, у вредности од 2,4 милиона динара, у оквиру програма размене знања KEP Italy који је кофинансиран од стране Фонда Централно европске иницијативе и Европске банке за реконструкцију и развој.