Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Подршком НИС-а побољшани услови рада на ФТН

4. 06. 2018

 

На Факултета техничких наука у Чачку, на трећем спрату зграде,  завршени су радови замене старих металних прозора алуминијумским прозорима,  што ће значајно допринети смањењу потрошње енергије за загревање простора и побољшању услови за рад студената и запослених на ФТН.

Како би допринела развоју и унапређењу квалитета живота у локалној заједници у којој послује, Компанија НИС је кроз програм „Заједници заједно“ у вредности од 1, 5 милиона динара подржала пројекат ФТН из области екологије и заштите животне средине, а који се односи на повећање енергетске ефикасности зграде ФТН заменом фасадних прозора на трећем спрату зграде алуминијумским прозорима.

Реализација програма о применимера енергетске ефикасности на ФТН утицаће на на то да се постигне задовољавајући степен топлотног комфора грејања за рад и спровођење наставних и научно истраживачких активности студената и запослених на ФТН. Такође,  смањење потрошње угља за грејање и емисије продуката сагоревања  допринеће повећању квалитета ваздуха за кориснике Факултета техничких наука, Високе школе техничких струковних студија и Агрономског факултета као и за становништво које станује у непосредној близини „академске четврти“, спортисте, рекреативце и младе (у непосредној близини је Спортски центар „Младост“).

На основу урађеног елабората о енергетској ефикасности објекта, након уградње алуминијумских прозора, губици топлоте ће бити значајно смањени, биће смањена потрошња угља за грејање и електричне енергије за хлађење, штетни продукти сагоревања биће у оквиру дозвољених вредности, а услови за рад студената и запослених бољи и квалитетнији.

 

Поред радова замене прозора,  у оквиру пројекта са студентима ФТН реализовано је низ едукативних активности на тему  примене мера енергетске ефикасности и њиховог утицаја на побољшање еколошких услова у окружењу.  

 

Како  је пројектом предвиђено, на ФТН се очекује  званична посета представника НИС-а.