Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Проф. др Вељко Брајовић -ред. професор Факултета техничких наука у пензији-

18. 01. 2019

 

На Факултету техничких наука у Чачку у петак, 18. јануара 2019. године одржана је комеморативна седница поводом смрти колеге у пензији,  проф. др Вељка Брајовића, редовног професора Факултета техничких наука у пензији. Члановима породице Брајовић, у присуству колега и пријатеља, изразе саучешћа у име колектива Факултета техничких наука упутила је декан проф. др Данијела Милошевић.

На комеморацији су говорили  продекан за науку и међународну сарадњу, проф. др Небојша Митровић и професор ФТН у пензији проф. др Сретен Поповић, дугогодишњи колега, сарадник и пријатељ професора Брајовића. У име колектива Високе школе техничких струковних студија, на којој је преминули професор такође радио, говорио је др Дојчило Сретеновић.

Проф. др Вељко Брајовић рођен је 1934. године у Купресу. Завршио је чачанску Гимназију, а потом је 1959. године дипломирао на Електротехничком факултету у Београду. Академско звање доктора наука стекао је 1983. године одбраном докторске дисертације на Електротехничком факултету у Сарајеву на тему:

 “Прилог проучавању појава међуфазних електромагнетних ефеката, магнетних екрана и симетрирање фазних оптерећења у систему грејања електромагнетном индукцијом“.

Инжењерску професионалну каријеру почео је у чачанском „ЦЕР-у“, а професорску на тадашњој Вишој техничкој школи, а данашњој Високој школи техничких струковних студија у Чачку. Професор Вељко Брајовић био је један од људи који су постављали темеље факултетског образовања у Чачку- од 1975. године, учествујући у оснивању и развоју нашег, тада Педагошко техничког факултета, а данас Факултета техничких наука у Чачку, на коме је професор Брајовић радио до одласка у пензију.

Бавећи се научним и стручним радом из области Електротермије, а посебно грејањем у електромагнетним пољима и индукционим грејним системима, у звању  редовног професора, поред рада са студентима на  предметима  Електротермија и  Електричне инсталације са осветљењем, од 1994. до 1998. године обављао је функцију продекана за наставу на нашем факултету, био је шеф катедре за Електроенергетику до одласка у пензију и члан бројних комисија за одбране дипломских радова на матичном факултету, члан комисија за одбране магистарских теза и докторских дисертација на факултетима у Чачку и Сарајеву. У биографијама два доктора наука заувек ће остати име њиховог ментора, проф. др Вељка Брајовића.

 

Професор Брајовић обавио је три специјализације у Немачкој, објавио око 50  научних и стручних радова, и  је био аутор и кооаутор осам уџбеника за средње и више школе и факултете. Био је руководилац у четири научно-истраживачка пројекта и истраживач на бројним научним и стручним пројектима. Више пута студијски је боравио у иностранству и био је члан неколико стручних друштава.

 

Проф. др Вељко Брајовић је у пензији  од 2000. године. У сећању колега са којима је сарађивао и својим радом доприносио да Факултет техничких наука постане важно и препознатљиво место на мапи високообразовних установа у Србији остаће као веома вредан, мудар, прецизан и дисциплинован човек са изузетним људским особинама које ће служити на част и Факултету и породици професора Брајовића.