Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Бројне активности у оквиру програма мобилности Еразмус+

3. 06. 2019

Од школске 2015/2016. године када је Факултет техничких наука у Чачку почео са Еразмус+ програмима размене (програми мобилности), остварено је укупно 46 међународних мобилности.


На пољу одлазних мобилности, односно програма размене студената, наставника и ненаставног особља ФТН Чачак на иностраним универзитетима, до сада је остварено укупно 34 програма мобилности. Од тог броја:
• 23 су одлазне мобилности запослених Факултета (20 мобилности наставног особља Факултета и три мобилности ненаставног кадра, који су посетили Универзитетe у Грчкој, Шпанији, Португалији, Румунији, Италији, Пољској и Литванији) и
• 11 одлазних мобилности студената Факултета (наши студенти су до сада похађали један или два семестра на Универзитетима у Шпанији, Португалији, Румунији, Италији и Пољској).
Када су у питању долазне мобилности, односно студијски боравци студената, наставника и ненеаставног особља иностраних универзитета на ФТН у Чачку, до сада је остварено укупно 12 програма мобилности. Од тог броја:
• 8 су програми мобилности запослених (Румунија, Италија, Литванија и Кина) и
• 4 програма студентске размене (студенти из Бреше и Шпаније).
У оквиру Еразмус+ програма мобилности наставника и студената Универзитета у Крагујевцу у Португалу, у оквиру Интернационалне недеље, од 12. до 18. маја 2019. године боравили су виши библиотекар Ксенија Лајшић и др Марко Росић, доц. Поред богате размене културолошког искуства, током посете успостављени су контакти са представницима канцеларија за интернационалну сарадњу великог броја гостујућих Универзитета и разматране су могућности о потенцијалним облицима сарадње. Позитивна искуства у току  иностраног боравка у својој изјави пренела је и апсолвент ФТН Марија Урошевић, учесница Еразмус +.

Декан ФТН Данијела Милошевић објаснила је кључне бенефите које програм Еразмус + омогућава као и тежње ФТН да што успешније буде интегрисан у европски систем високог образовања.

https://www.youtube.com/watch?v=XvQf1E-B1rA

У уторак, 28. и среду, 29. маја 2019. године на Факултету техничких наука у Чачку, такође у оквиру Еразмус+ програма мобилности наставног особља, боравиле су професорке из Литваније, Jolanta Mačėnienė и Asta Danileviciute, са Универзитета примењених наука из Виљнуса. Том приликом за наставнике и студенте ФТН одржано је предавање. У оквиру првог дела излагања представљен је Универзитет примењених наука Виљнус (Vilniaus University of applied sciences) и Факултет за електротехнику и рачунарство, на коме су запослене, а у другом делу детаљније се говорило о студијском програму Информациони системи.

Такође, на ФТН протеклих неколико месеци студије похађа студенткиња из Шпаније, Maria Micaela Gutierrez Tito..

О предностима мобилности и искуствима запослених и студената из иностранства и са ФТН детаљније у прилогу ТВ Телемарк:https://www.youtube.com/watch?v=ZfDdzD7BcFM