Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН у тиму награђеног конзорцијума Универзитета у Крагујевцу за програм Мастер 4.0

5. 09. 2019

На данас одржаној конференцији за медије у Влади Републике Србије представљена су четири интердисциплинарна студијска програма под јединственим називом Мастер 4.0, настала кроз блиску сарадњу универзитета и привреде, а у циљу повезивања савремених ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

 

На јавном конкурсу који је на идеју Иницијативе „Дигитална Србија“ реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја изабрана су четири најбоља конзорцијума.

Међу награђенима је конзорцијум Универзитета у Крагујевцу који је око јединствене идеје окупио четири факултета:  Факултет техничких наука у Чачку и крагујевачке факултете: Факултет инжењерских наука, Природно математички и Економски факултет. Догађају је поред ректора присуствовала декан ФТН проф. др Данијела Милошевић, заједно са колегама деканима факултета који учествују у програму Мастер 4.0.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је Мастер 4.0 је резултат избора најбољег садржаја постојећих програма који одговара потребама тржишта ИТ услуга и обезбеђивању услова за даљи раст ИТ сектора и додала: „По први пут наши факултети не наступају као конкурентске већ као партнерске институције, а велики део су експерти из праксе који ће студентима пренети знања и упознати их са коришћењем најсавременијих технологија и метода које се у привреди примењују.“ Премијерка је истакла да од ових програма очекује да ће обезбедити квалитетан кадар који ће моћи да створи конкурентску предност ИТ компанија које послују у Србији, чиме ће се обезбедити даљи раст ИТ индустрије.

У оквиру Конзорцијума Универзитета у Крагујевцу, Факултет техничких наука у Чачку је међу 13 државних факултета који су кренули у процес акредитације ових програма, по чијем завршетку је планиран упис укупно 140 студената.

„Факултети су и даље једине институције које могу да пруже знања на нивоу који је потребан привреди. Њихова суштинска предност је та што нуде живог предавача који је експерт из дате области и са којим студент може да води дијалог. Поред редовног сусрета са реалним пословним проблемима на обавезним праксама у компанијама, директни контакт са врхунским стручњацима је нешто што неформални интернет курсеви сличног садржаја не могу да понуде,“ рекао је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

Један од захтева јавног конкурса на коме су Мастер 4.0 програми изабрани био је и да се у наставу укључе и предавачи из иностранства, па ће се тако студенти имати прилике да слушају предавања стручњака са престижних америчких, шпанских, данских, француских, као и универзитета из региона.

Међу ИТ компанијама које учествују у реализацији програма су Microsoft, Comtrade, Инфостуд, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, док су међу укљученим компанијама из других сектора и Телеком Србија, Coca-Cola Hellenic, Металац, EY, Raiffeisen bank, НИС и многе друге.

Према условима конкурса Министарства просвете, науке и технолошког развоја на коме су добили средства за реализацију програма, све укључене високошколске институције у обавези су да омогуће упис најмање две генерације студената.