Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН уручени сертификати за ИТ јуниор програмере

1. 10. 2019

На Факултету техничких наука у Чачку, 30. септембра 2019. године уручени су сертификати за 38 полазника који су успешно завршили осмомесечну обуку преквалификације у области информационих технологија од којих је пет најуспешнијих полазника добило награде као и могућност да користе услуге Научно-технолошког парка у Чачку.

Влада Републике Србије је након усвајања Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији утврдила начин спровођењa програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере. Пројекат  је организовао и спровео Програм Уједињених нација за развој у Србији (УНДП), а један од реализатора је Факултет техничких наука у партнерству са чачанским Научно технолошким парком.

У раду две, како су предавачи оценили - изузетно успешне групе, које су се бавиле областима: Јава програмирање и Развоје Веб апликација  издвојили су се најуспешнији кандидати: Никола Бркушанин, Ана Пантовић, Немања Милосављевић, Мирко Вучићевић и Сања Ђенић. Ово признање најуспешнијима је сатисфакција за уложени труд као и подршку у потенцијалном покретању сопственог посла у области информационих технологија.

Приликом уручивања сертификата руководилац пројекта на ФТН, декан проф. др Данијела Милошевић, истакла је значај обуке у смислу целоживотног учења и потребе за континуираним усавршавањем у области информационих технологија: „Програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди талената на тржишту рада. ФТН Чачак ће у партнерству са НТП Чачак у наредних шест месеци пружати пуну подршку и помоћ у запошљавању полазника који су завршили обуку уз организовање редовних састанака и праћењу индивидуалног напретка“, истакла је проф. др Милошевић.

Полазници пројекта који је наишао на огромно интересовање потенцијалних полазника широм Србије биће у прилици да похађају праксу у успешним ИТ компанијама уз стицање неоходних знања и вештина за своју будућу професију. Захваљујући квалитетној сарадњи са компанијама у ИТ сектору, омогућено је похађање праксе у: Quantox, Docuс, Okta, Dell, Lobo, iCraft, Ritech и другим.

Према последњим истраживањима у Србији се сваке године на тржишту појави око 1500 нових квалификованих ИТ радника. У складу за потражњом те струке и извозним циљевима, потребно је тај број повећати најмање пет пута, јер према проценама, сваке године у Србији је потребно више од 7000 нових  ИТ радника. Из тог разлога, један од пројеката Mинистарског савета за ИТ је преквалификација у области информационих технологија.

Према подацима Владе РС објављеним на сајту itobuke.rs, ИТ сектор је један од највећих нето извозника у Србији са стопом раста од преко 20% сваке године и јаким потенцијалом за будући раст. ИТ сектор тренутно запошљава око 20 000 радника, а просечна плата по запосленом је скоро троструко виша него у другим привредним гранама. Сваки запослени у ИТ сектору доприноси извозу Србије око 40 хиљада евра годишње.