Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

In memoriam Проф. др Мирослав Милорадовић 1933-2019

8. 10. 2019

На Факултету техничких наука у Чачку одржан је комеморативни скуп поводом смрти проф. др Мирослава Милорадовић, професора у пензији. Професор  Милорадовић био је међу пионирима високошколског образовања у Чачку. После дипломирања на групи за Физику Природноматематичког факултета у Београду 1959. године почео је да ради у крагујевачкој Гимназији, а од школске 1961/62 год изабран је за асистента на Вишој техничкој школи у Чачку, за предавача 1963. године, а потом и професора више школе 1974. год. У звање стручног саветника на Педагошко техничком факултету у Чачку је изабран 1976. год.

 Магистарске студије  завршио је 1979. год на Електротехничком факултету у Београду одбраном магистарског рада УТИЦАЈ ОРИЈЕНТАЦИЈСКОГ УСРЕДЊЕЊА НА РАСЕЈАЊЕ ТЕРМАЛНИХ НЕУТРОНА НА МОЛЕКУЛИМА ЛАКЕ ВОДЕ. Докторску дисертацију под називом УТИЦАЈ ИНТЕРВИБРАЦИЈА МОЛЕКУЛА МЕТАНА НА РАСЕЈАЊЕ ТЕРМАЛНИХ НЕУТРОНА је одбранио априла 1983. год такође на Електротехничком факултету у Београду.

Током своје плодне наставне каријере проф. Милорадовић је оформио Лабораторију за физику на Вишој техничкој школи у Чачку у којој се и данас изводе експерименталне вежбе студената Факултета техничких наука и Високе школе техничких струковних студија. Био је члан више комисија за одбрану магистарских теза и докторских дисертација. Под његовим менторством студенти тадашњег Техничког факултета су више пута освајали награде из Физике на такмичењима студената електротехнике Југославије.

Поред богате педагошке активности, проф. Милорадовић је имао и високу научну репутацију. Радови из области физике термалних неутрона публиковани су у најеминентнијим светским научним часописима. Аутор је преко 30 научних радова, уџбеника и приручника.

Била је веома је запажена и друштвена активност проф. Милорадовића у области Народне технике где је био члан и Универзитетског одбора и Општинског већа. У два мандата је обављао функцију помоћника директора Вишој техничкој школи у Чачку и био члан Управног одбора Заједнице електротехничких факултета и виших електротехничких школа Југославије.

За свеобухватне активности и постигнуте резултате Указом Председника Републике 1975. год. одликован је Орденом рада са сребрним венцем.  1991. год. му је додељена ПОВЕЉА Техничког факултета, највеће признање за допринос раду и развоју факултета.

У више мандата је обављао дужности Шефа Катедре за математику и физику, касније Катедре за физику, хемију и материјале.  Са ове дужности је отишао у старосну пензију 1998. год.

Проф. др Мирослав Милорадовић сахрањен је на Градском гробљу у Чачку. Остају лепа сећања и успомене на професора Милорадовића као човека, пријатеља и научног радника.