Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Европска недеља кодирања на ФТН

11. 10. 2019

 

У оквиру програма Meet and Code матуранткиње Економске и Прехрамбено-угоститељске школе учествовале су 9. октобра на Факултету техничких наука у Чачку у реализацији догађаја на тему „Програмски језик као вид комуникације“ организованом поводом  Европске недеље кодирања. Циљ  програма је популаризација програмирања и дигиталне писмености, односно подстицање креативности и сарадњи са окружењем посредством програмирања и других технолошких активности.

Догађај намењен матуранткињама из две чачанске  средње школе био је да  се покаже које су користи и могућности савремених комуникационих  технологија и на који начин информационе технологије утичу на свакодневни живот. Др Весна Ружичић је говорила о примени ИТ-а у економији, др Неда Николић се осврнула на користи ИТ-а у менаџерским пословима, а студент демонстратор Стефан Шошић објаснио је идеју како  посредством друштвених мрежа млади могу да зарађују и тако споје лично интересовање уз финансијску добит.

Студенткиње ФТН, координатор догађаја Милица Ђоковић и председница Студентског парламента ФТН Милица Влашковић скренуле су пажњу на предности програмирања и познавања дигиталних вештина.

— Учење програмирања и дигитална писменост нам помаже да схватимо свет око нас који се брзо мења, да боље развијемо своје вештине и способности, да истражујемо и да стварамо кроз нове идеје. Једна од идеја  je како направити своју фирму посредством друштвених мрежа и тако спојити лично интересовање и остварити финансијску добит. У односу на број младића у ИТ сектору као студенткиње ФТН желеле смо на сопственом примеру да покажемо изазове и задовољство учења у области техничких наука. -рекла је Милица Ђоковић.

-—Организовањем овог догађаја ми смо део Европе и света, јер се слични догађаји организују у 75 држава. Овога пута догађај смо приредили за  ученице Прехрамбено угоститељске и Економске школе са циљем да се у ИТ свет укључи што више девојака, без обзира шта ће им у будућности бити занимање и позив јер сваки посао ће бити лакши уз познавање дигиталних вештина.— рекла је Милица Влашковић, председница Студентског парламента на ФТН.

Покровитељи догађаја на тему „Програмски језик као вид комуникације“  су Techsoup-balkans уз посредство Агенције „Маштa“ из Сарајева. Организатор овогодишњег Meet and Code догађаја на Факултету техничких наука у Чачку је Центар за подстицање дијалога и толеранције.

Србија сваке године учествује у овој иницијативи и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја који промовишу програмирање и рачунарски начин размишљања. Прошле године у Европској недељи кодирања учествовало је 2,7 милиона људи широм света, што је рекорд од почетка ове акције, а Србија је према броју одржаних догађаја у односу на број становника заузима 15. место.

Европска недеља кодирања, која се ове године обележава од 5. до 20. октобра, покренута је 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ.