Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Представљен пројекат "SMEs Digital"- реализатори НТП и ФТН

4. 12. 2019

У Регионалном иновационом Стартап центру Научно технолошког парка Чачак, 3. децембра 2019. године организовано је представљање пројекта "SMEs Digital" који  ће у наредних годину дана реализовати Научно технолошки парк Чачак у партнерству са Факултетом техничких наука у Чачку.

"SMEs Digital" је пројекат осмишљен да подстакне развој ИТ стартап компанија и малих и средњих предузећа на подручју  Моравичког и Рашког округа са циљем да се кроз програм дигиталне трансформације унапреди пословање, отворе нова радна места на подручју централне и западне Србије и да се подстакне раст извоза домаћих производа и услуга.

У име пројектног тима Факултета техничких наука у Чачку, на скупу на коме су присуствовали представници привреде, образовних установа и Градске управе, говорио је др Ненад Стефановић, ванр. професор који се осврнуо на „живот“ предузећа у четвртој индустријској револуцији. Професор Стефановић је указао на значај малих и средњих предузећа која, како је навео, представљају ослонац економије, због чега је неопходно унапређивање пословања применом дигитализаије.

-ФТН прати глобалне трендове у ИТ сектору и у области преношења знања и вештина потребних за савремено пословање. – рекао је др Стефановић додајући да  пројекат "SMEs Digital" спроводи Европска унија у сарадњи са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО.

О пројекту је говорио Мирко Пешић, директор НТП Чачак, Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, Енис Ујкановић, менаџер сектора за МСП програма ЕУ ПРО и представници привреде Дејан Живковић из чачанског предузећа Elit Inoh д.о.о. и Иван Радојевић власник фирме Docus д.о.о који су указали на примере добре праксе и позитивне резултате настале применом информационих технологија у пословању.

Говорећи о значају дигитализације у пословању представник ЕУ ПРО Енис Ујкановић је рекао да дигитализација пословних процеса у малим и средњим предузећима неће бити опција:

 -У циљу успешног бизниса подразумеваће се да је дигитализација у МСП заступљена.- став је Ујкановића.

 "SMEs Digital" усмерен је на неколико кључних изазова, међу којима су: спровођење 12 пројеката повезаних с дигиталном иновацијом у МСП-у, ИТ подршка двема фирмама из области женског предузетништва, четири дизајна нових ИТ услуга или производа, 10 меморандума о сарадњи и две нове услуге у оквиру НТП Чачак.