Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Новости из НТП заједнице. Иновације из Унипласта: еколошка и активна амбалажа

8. 08. 2020

Чачанска компанија  Унипласт у сарадњи са Научно-технолошким парком  и Факултетом техничких наука  почела је да развија еколошку амбалажу Eco friendly која представља еколошко решење за паковање природних производа. Специфичност ових амбалажа је у томе што представљају еколошки производ који је настао са циљем очувања животне средине.

– Иновативни Eco friendly производ  је стаклена кутија са „eco“поклопцем. Поклопац је израђен од мешавине пластике и дрвених љуспица и технологија производње усмерена је ка циљу смањења емисије CO2  у атмосферу, смањењу потрошње фосилних горива, као и смањењу дужине разградње пластике. Тиме, такође, доприносимо смањењу пластичног отпада– каже један од  директора  Унипласт-а Радован Јовановић и додаје да бављење иновацијама подразумева знање, истраживање и визију. Јовановић је објаснио  да осим стандардне пластичне амбалаже коју фирма производи, Унипласт развија нове, еколошки пожељне производе као што су поменута Eco friendly стаклена амбалажа и активна амбалажа са активним мастербачем.

Други иновативан производ је активна фармацеутска амбалажа  настала  као резултат  пројекта  који је финансирао Фонд за иновациону делатност из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја.  Пројекат активне амбалаже представља иновативно решење да се комбиновањем пластике, зеолита и јона сребра произведе амбалажа која ће бити сигурнија за потрошаче. Сврха овог производа је да се продужи рок трајања садржаја, са смањеним учешћем или без употребе конзерванаса. Као таква, амбалажа је погодна за било коју индустрију у којој постоји потреба да се рок трајања производа продужи на природан начин.

Уз производну делатност којом се примарно баве 29 година, у Унипласт-у сматрају  да им искуство и знање дају основ да инспиришу и помогну младе привреднике, због чега активно учествују у НТП–заједници којој припада и Факултет техничких наука у Чачку.