Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН одржана 8. међународна научно-стручна конференција “Technics and Informatics in Education – TIE2020”

21. 09. 2020

 

На Факултету техничких наука (ФТН) у Чачку од 18. до 20. септембра одржана је  осма међународна научно-стручна конференција “Technics and Informatics in Education – TIE2020”  и симпозијум у оквиру конференције на тему: “Техника и информатика у образовању: наставници за наставнике”.

Због поштовања епидемиолошких мера конференцијске активности су одржане онлајн (online).  

У раду су учествовали аутори и кооаутори научних и стручних радова из Србије и држава у окружењу, који су разменили идеје, истраживачка сазнања,  некадашњи дипломци Факултета техничких наука евоцирали су сећања на начин стицања знања у току студирања и примену тих знања у пракси. Међународна конференција  “Technics and Informatics in Education – TIE2020” почела је у петак одржавањем „округлог стола“. Субота је била предвиђена за излагање научно-стручних радова, а у недељу  се дискутовало о резултатима  конференције и закључцима скупа.

Рад конференције озваничио је коопредседник Научног одбора „ТИЕ2020“ и продекан за науку и међународну сарадњу проф. др Небојша Митровић. Одржавањем скупа настављена је традиција окупљања научних и стручних сарадника који раде у области техничког, технолошког и информатичког образовања у Србији, а који је, у различитим формама, организован у последњих 50 година (научне и стручне конференције и саветовања из техничког образовања, инжењерског образовања, информатичког образовања, информационих технологија, семинари технике и др.). Чланови Научног одбора конференције и учесници скуп су оценили као веома успешан, а посебне похвале биле су за техничку подршку, без које не би било реализације планираних активности. 

 

До сада одржани научно-стручни скупови, својим деловањем, утицали су на развој образовања из области технике и информатике, пре свега у основном и средњем образовању, а утицај ових скупова препознатљив је и у високом образовању у области техничких наука.

Радећи на потреби за континуираним и организованим научно-стручним скупом који се бави техником у новом окружењу и везом са другим технологијама, одржано је пет националних конференција са међународним учешћем Техника и информатика у образовању – 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, а потом 2016.,  2018. и 2020. године и Међународна научна конференција “Technics and Informatics in Education”.