Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Европска недеље кодирања на ФТН

20. 10. 2020

У оквиру програма Европске недеље кодирања “Meet and Code 2020” на Факултету техничких наука у Чачку организован je онлајн догађај на тему “Девојке у дигиталном свету – ИТ сектор твоја шанса”, намењен ученицама Економске школе из Чачка и Средње стручне школе из Крагујевца. Циљ програма је популаризација програмирања и дигиталне писмености међу девојкама, као и представљање могућности примене савремених информационих технологија у економији, менаџменту, машинству, здравству и другим областима рада. Организатори су задовољни добрим одзивом учесница јер је више од 65 девојака присуствовало овом онлајн догађају.

 Према речима мр Наташе Цвијовић, ПР-а Факултета техничких наука, било је речи о сналажењу девојаке у дигиталном свету, њиховој професионалној позиционираности у тој области, опредељивању за образовање и рад у ИТ сектору као и о томе да је по броју особа женског пола у ИТ сектору Србија земља  која заузима високу позицију  на мапи Европе.

“Информационе технологије су заступљене у свим сферама живота, односно у свим областима стваралаштва. Код већине занимања присутна је примена информационих технологија, а учеснице догађаја су имале прилику да чују нешто више о примени информационих технологија у економији”, изјавила је доцент на Катедри за информационе технологије др Весна Ружичић.

Због постојања стереотипа о подели на мушке и женске послове  и  чињенице да у области технологије доминирају мушкарци, студент ФТН Милица Ђоковић је рекла:

 “Циљ овог пројекта је да би родна равноправност требало да пронађе ширу примену у свим сферама живота, тако и у ИТ сектору”.

Кроз непосредан виртуелни контакт уз приказ видео записа указано је на вредновање рада и успеха у ИТ-у без обзира на род и пол,  догађај је послужио и као мотивација младим женама које размишљају да се обрзују у области  технологије, јер како је речено, искуства указују да су девојке више него способне и добродошле да то и ураде.

“Од 50-тих до 70-тих година сматрало се да је програмирање и рад у ИТ сектору занимање намењено женама Након тога промениле у се одређене околности па је то занимање постало мање интересантно за девојке и примат у тој области преузели су мушкарци. Трендови се поново мењају”, истакла је мр Наташа Цвијовић.

Организатор овогодишњег Meet and Code догађаја на Факултету техничких наука у Чачку је Центар за подстицање дијалога и толеранције под покровитељством међународних партнера Techsoup-balkans уз посредство Агенције „Маштa“ из Сарајева.