Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН наставља да ради на развоју високог образовања

9. 10. 2020

У петак 2. октобра 2020. у просторијама Научно-технолошког парка  Чачак одржано је предавање из области индустријских колаборативних робота које је реализовао је одржао стручњак из привреде, представник београдске фирме ABB Бранислав Мргуд.

Тема предавања и обуке била је везана за колаборативни робот IRB 14000 YuMi, један од првих робота ове врсте на нашим просторима. Предавању су присуствовали студенти и наставници са Факултета техничких наука у Чачку и Електротехничког факултета у Београду који су имали прилику да се упознају са најсавременијим трендовима у роботици и да се едукују за програмирање колаборативних робота.

Том приликом презентоване су бројне могућности овог роботског система, као што су: колаборација две руке, синхронизација рада руку, препознавање објекта коришћењем визије и позиционирање хватаљке на основу препознатог објекта.

Опрема на којој се радило у оквиру едукације у наредном периоду биће имплементирана у наставни процес Факултета техничких наука у Чачку на групи предмета заступљених на студијском програму Мехатроника. Истовремено ово ће бити и део активности  предвиђених пројектом „Унапређење студијских програма основних и мастер студија Мехатроника као одговор на захтеве Индустрије 4.0 (УСПМех-И4.0)“ који реализује ФТН у Чачку. Циљ пројекта чија имплементација траје у току школске 2020/21. године је иновирање наставних садржаја  и оспособљавања студената да се као будући дипломирани и мастер инжењери  лакше интегришу у дигитални свет Индустрије 4.0.

Пројектне активности подржало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у оквиру програма „Развој високог образовања“.