Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Др Зоран Ристановић , проф.

2. 12. 2020

 

 

Са тугом и жаљењем обавештавамо јавност да је преминуо дугогодишњи професор (у пензији)  Високе школе техничких струковних студија у Чачку

 

 

 

 (1950-2020)

Др Зоран Ристановић рођен је 14. јуна 1950. године у Ракови код Чачка. Основну школу и Гимназију завршио је у Чачку. Основне студије на Електротехничком факултету у Београду, одсек за електронику,  смер аутоматско управљање, завршио је  1975. године, а магистарске студије 1996. године на групи за Електрична кола и системе. Дана 29. маја 2015. године успешно је одбранио докторску дисертацију на Факултету техничких наука у Чачку и стекао научно звање – доктора техничких наука.

Најпре је радио као инжењер у чачанској Слободи (1975-1976) и у ПТТ Чачак (1976-1978). У Вишој техничкој школи у Чачку професор Ристановић је радио почев од  01. октобра 1978. године, где је практично одрадио цео свој радни век. Прво у звању асистента, затим предавача, вишег предавача и професора струковних студија, изводио је наставу из предмета који припадају ужој стручној области Општа електротехника и електроника. Аутор је већег броја научних и стручних радова, и коаутор три збирке задатака из електротехнике. У заслужену пензију отишао је 1. oктобра 2018. године.

Генерације дипломаца електротехничког одсека памте чврсти стисак његове руке и широки осмех при додели дипломе, јер је професор тридесет година обављао функцију и послове шефа Електротехничког одсека. У настави увек строг али коректан, у опхођењу благ, по карактеру сталожен а проницљив, изразитих моралних особина, омиљени колега.

Допринос који је дао радећи у колективу Више техничке школе, а затим Високе школе техничких струковних студија је немерљив.

 

Сећање на проф. Ристановића чувају

 

 студенти

и колеге у Високој школи техничких струковних студија у Чачку

и на Факултету техничких наука у Чачку