Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Проф. др РАДОМИР В. СЛАВКОВИЋ

8. 01. 2021

 

Проф. др РАДОМИР В. СЛАВКОВИЋ

           (1952-2021)

 

Др Радомир В. Славковић, редовни професор у пензији, дугогодишњи члан колектива Факултета техничких наука у Чачку преминуо је 7. јануара 2021. године у 69- ој години. Вест о изненадном одласку нашег колеге растужила је  запослене на Факултету, дипломце  и његове студенте. У осврту на богату професионалну биографију остаје забележено: после основног образовања у родном селу Рти и Гучи, професор Славковић је завршио  Техничку школу у Чачку. Дипломирао је 1976. године на Машинском факултету у Београду. На истом Факултету 1983. године завршио је магистарске студије на групи за производно машинство и примену компјутера и подгрупи производне технике одбраном магистарског рада ‘’Идентификација динамичког понашања обрадног система за дубоко бушење’’. Докторску дисертацију под насловом ‘’Прилог проблематици инсталисања машина алатки’’ одбранио је 1993. године, такође на Машинском факултету у Београду.

Изузетно вредан и радан, а нада све поштен, о професору  Славковићу његови другови са студија јединствени су у мишљењу: - Био је најбољи студент у генерацији на производном машинству. -

Као стипендиста Индустријског комбината ‘’ГУЧА’’ у Гучи, по завршетку студија у Комбинату је почео своју професионалну каријеру. У току двадесетпетогодишњег рада у том предузећу био је на позицијама водећег технолога, водећег конструктора, управника погона, директора службе за развој и техничког директора предузећа.

На некадашњем Техничком, а данас Факултету техничких наука у Чачку др Радомир Славковић  изабран је за доцента 1994. године, за предмет Производне машине и нумеричко управљање машинама. У фебруару 2000. године, изабран је за ванредног професора за предмете: Програмско управљање и Програмско управљање машинама и процесима. Научно звање редовног професора универзитета стекао је 2005. године за предмете из научне области Производне технологије.

Из научно-истраживачке активности, широј научној јавности презентовао је бројне радове на националним и међународним стручним и научним скуповима и у часописима. Листа референци професора др Радомира Славковића броји 192 наслова, од којих је 21 рад на  SCI листи у категоријама М21, М22 и М23.

Руководио је или учествовао у истраживачким тимовима у реализацији више од 12 пројеката које је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Бројне пројекте реализовао је као вишедеценијски сарадник Истраживачко-развојног института „Лола“ у Београду и сарадник више индустријских предузећа међу којима су: Колубара-Лазаревац, Термоелектрана-Костолац, Индустријски комбинат „Гуча“, Наменска индустрија“ Милан Благојевић“ Лучани. Реализатор је више техничких решења, која су нашла примену у металопрерађивачкој индустрији, индустрији папира и целулозе и електропривреди.

Написао је монографију националног значаја под називом „Технологија фундирања обрадних система’’ и уџбенике: ‘’Програмско управљање машинама алаткама - системи и технике” и ‘’Програмско управљање машинама алаткама - програмирање машина алатки са примерима”.

На Факултету техничких наука у Чачку руководио је и био члан тима који је радио припрему студијског програма Мехатроника за акредитацију 2009. и 2014. године. Од 2009. године био је руководилац основних и мастер aкaдемских студија Мехатронике, а од 2014. године руководилац докторских академских студија Мехатронике. Такође, на Факултету техничких наука у Чачку, био је шеф катедре за Мехатронику од 2014. године до 2018. године, председник Савета Факултета техничких наука  у периоду 2006-2009. године и продекан за финансије од 2010. до 2012. године. На Универзитету у Крагујевцу, био је члан Суда части Универзитета од 2006. до 2009. године и члан Сената Универзитета у Крагујевцу у два мандата од 2013. до 2018. године.

Одржао је бројна предавања по позиву, у земљи и у иностранству. Председавао је више пута секцијама „NU-ROBOTI-FTS” и „CAD/CAM” на „JUPITER” конференцијама које традиционално организује Машински факултет у Београду. Од 2007-2011. године био је члан Матичног научног одбора за машинство Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а од 2013- 2018. године био је члан Извршног одбора Заједнице институција производног машинства Србије.

Руководио је или био члан комисија за одбрану више од 150 дипломских радова, ментор или члан комисија за одбрану преко 60 мастер радова, ментор магистарског рада и ментор докторске дисертације и члан комисија за одбрану докторских дисертација и члан комисија за избор у сва сарадничка и наставничка звања на Факултету техничких наука у Чачку, Факултету инжењерских наука у Крагујевцу и Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву.

За допринос развоју индустрије и унапређење привредног амбијента, проф. др Радомир Славковић био је носилац бројних признања и  награда.  Погон „Комбината“ којим је руководио добио је за постигнуте пословне резултате „Плакету савеза синдиката” 1983. године. Добитник је награде ‘’Дан републике’’ за 1987. годину коју  му је доделила Привредна комора Србије.  Из области непосредног рада у индустрији био је добитник више фабричких, месних и општинских награда.

Проф. др Радомир Славковић био је у пензији  од 2018. године. У сећању колега са којима је сарађивао и доприносио да Факултет техничких наука постане важно и препознатљиво место на мапи високообразовних установа у Србији, остаће упамћен као вредан, поштен, прецизан и дисциплинован човек са изузетним људским особинама, које ће служити на част и Факултету и породици професора Славковића.

Др Радомир Славковић, редовни професор у пензији биће сахрањен у драгачевском селу Рти у суботу 9. јануара 2021. године.