Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Др НИКОЛА АЗАЊАЦ (1930-2021)

22. 03. 2021

 

 

IN MEMORIAM

Др НИКОЛА АЗАЊАЦ

 

(1930-2021)

Др Никола Азањац, ванредни професор у пензији, дугогодишњи професор Факултета техничких наука у Чачку, преминуо је 18. марта 2021. године. Рођени Крагујевчанин,  дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду 1956. године на групи за математику. Магистарски рад одбранио је на Електротехничком факултету у Београду 1976. године, а докторску дисертацију одбранио је 1980. године на некадашњем Педагошко-техничком, а данас Факултету техничких наука у Чачку.

У биографији професора Азањца остаје забележо да је радну каријеру почео је у Гимназији у Косовској Митровици, а затим на Вишој техничкој школи у том граду. Обављао је и функцију просветног саветника покрајинског Завода за унапређивање школства. 

Од 1971. године био је наставник некадашње Више техничке школе у Чачку, а 1975. изабран је за вишег стручног сарадника за предмет Математика на чачанском Педагошко-техничком факултету где је наставио своју професорску каријеру до одласка у пензију у звању ванредног професора.

Професор Никола Азањац био је аутор и кооаутор бројних научних и стручних радова, уџбеника, збирки задатака из математике и других наставних публикација. Значајне резултате постигао је у методици наставе математике, посебно у области инжењерске математике.

У аналима Факултета техничких наука остаће записано да је др Никола Азањац  обављао функције декана и продекана за финансије. У аналима Универзитета у Крагујевцу забележено је да је обављао функцију проректора. Био је делегат у Скупштини републичке заједнице усмереног образовања у Комисији за развој високошколских организација при утврђивању мреже високошколских организација Србије.

Међу бројним наградама за наставно-педагошки и друштвени рад, професору Азањцу је посебно била драга Повеља Техничког факултета која му је додељена за заслуге у развоју данашњег Факултета техничких наука у Чачку.

Професор Никола Азањац сахрањен је у петак 19. марта на Градском гробљу у Чачку.

 

&