Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Награђени најбољи дипломци ФТН

5. 04. 2021

 

Поводом 4. априла - Дана студената, на Факултету техничких наука у Чачку приређена је свечаност на којој су додељене награде студентима  који су у претходној школској години завршили студије као најбољи у генерацији на студијским програмима основних академских и струковних студија. Најбољи дипломац и студент генерације је Михаило Кнежевић, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства из Краљева,  који је у току студија остварио  просечну оцену 9,76.

Награђивање студената траје од оснивања ФТН, а поред студента генерације награђени су и студенти који су били  најуспешнији на студијским програмима.  Већина њих су се у међувремену запослили и започели професионалне каријере.

У поздравном обраћању, декан Факултета проф. др Данијела Милошевић изразила је задовољство што је већина најбољих дипломаца већ запослена и додала:  „Ви дајете нову снагу и мотивацију свима нама на факултету  да даље развијамо нове студијске програме, да се усавршавамо како бисмо креирали нове квалитетне кадрове који су потребни привреди”, рекла је декан.

У име студената ФТН честитке је упутила студент продекан Милица Ђоковић која је рекла да су најбољи узор свим студентима Факултета.

Михаилу Кнежевићу поред награде Факултета припала је награда из Фонда „Миливоје Урошевић“ која се традиционално додељује најбољем у генерацији. Награда је установљена у знак сећања на првог декана некадашњег Педагошко техничког а данас Факултета техничких наука.

„За мене је овај факултет био одлично искуство, путовање од четири године пуно успона и падова које бих препоручио сваком младом човеку. Било је понуда за посао, али ја сам одлучио да стечено знање „вратим” Факултету кроз учеће у припремној настави на појединим предметима за студенте прве године”, истиче Михаило Кнежевић.

На студијском програму Информационе технологије најбољи дипломац је  Стефан Шошић, сада дипломирани инжењер информационих технологија, а најуспешнији на студијском програму Инжењерски менаџмент је Александар Стиковић. На петогодишњим интегрисаним академским студијама Техника и информатика најбољу просечну оцену остварила је Весна Бујић, мастер професор технике и информатике.

Најбољи студенти на студијском програму Електротехничко и рачунарско инжењерство, модул: Електроенергетски системи су Милош Милошевић и Стефан Чубоновић сада дипломирани инжењери електротехнике и рачунарства који су остварили исту просечну оцену.  Милошу и Стефану припале су награде Факултета „Александар Аврамовић“.

Одличне резултате забележили су и дипломци који су у школској 2019/2020. години завршили основне струковне студије. Струковне студије су организоване тако да студентима  омогућавају велики број часова практичне наставе  и веома брзо укључивање у радни процес.

„Студенти струковних студија такође су добитници награда за успех постигнут у току школовања. Сви су завршили у року, за три године колико трају струковне студије и многи су већ нашли запослење или ће наставити  студије на три акредитована мастер студијска програма” рекла је  др Наташа Гојгић продекан за струковне студије ФТН.

Најуспешнија на основним струковним студијама била је Нада Димитријевић, дипломац на програму Производни менаџмент која ради на пословима система квалитета у једној фирми у Пожеги, а награђени Павле Вучетић остварио  је најбољи резултат на студијском програму Инжењерска информатика.

 

На студијском програму Електротехника и рачунарство модул Електроника и рачунарство, највишу просечну оцену имао је Марко Дубачкић. Поред награде Факултета Дубачкићу је припала награда из Фондације „Драга Цвијовић“ која се додељује у знак сећања на првог председника Савета некадашње Више техничке школе и иницијатора њеног оснивања.

Такође, у част др Радована Ћирића, оснивача Графичког одсека на струковним студијама, основан је Фонд за награђивање најуспешнијег дипломца Графичког одсека која је припала Страхињи Лековићу, сада струковном инжењеру на том програму.

Дан студената био је повод за награђивање студената факултета техничких наука у Чачку, а студентски дан се обележава у знак сећања на  демонстрације које су студенти организовали у Београду  када је  4. априла 1936. године у протестима против ширења фашизма убијен студент права Жарко Мариновић.