Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Проф. др Зоран Никић (1936-2021)

21. 04. 2021

 

IN MEMORIAM

Проф. др Зоран Никић

(1936-2021)

Преминуо је др Зоран Никић, редовни професор у пензији Факултета техничких наука у Чачку. У осврту на биографију професора Никића бележи се:

 

проф. др Зоран Никић рођен је 1936. године у Руднику. По завршетку горњомилановачке Гимназије, звање дипломираног инжењера машинства стекао је на Машинском факултету у Београду 1969. године. Магистарску тезу одбранио је 1976. године, а докторску дисертацију 1979. године на Машинском факултету у Крагујевцу. Пре него што је почео наставничку каријеру, радио је у Фабрици резног алата у Чачку, затим на позицији техничког руководиоца у горњомилановачким предузећим ФАД и „Металац“. Својим вишегодишњим радом у привреди, научно-истраживачким радом и ангажовањем на развојим пројектима, учешћем на научно-стручниим скуповима у земљи и иностранству, сврстао се у ред веома успешних стручњака.

 

Од 1969. године радио је као професор на Вишој техничкој школи у Чачку. После стицања академског звања доктора наука уследио је избор у доцента, затим, 1981. године избор у ванредног, а 1985. године у звање редовног професора тадашњег Техничког, а данас Факултета техничких наука у Чачку. Све до пензионисања са позиције шефа Катедре за производно машинство 2001. године, предавао је предмете Машинска обрада и Специјални поступци обраде.

 

У току радне каријере био је пројектант и сарадник на више инвестиционих и технолошко развојних пројеката. У оквиру научно-истраживачког рада бавио се физичком природом контактних површина, оптимизацијом њихових радних карактеристика, развојем и увођењем у производњу савремених електро технологија, природом микро деформационих појава у зони резања и другим областима.  

 

Био је аутор, кооаутор је и рецезент више уџбеника. Објавио је више од 80 научних и стручних радова у земљи и иностранству и учесник и руководилац у реализацији савезних, републичких и регионалних научно-истраживачких пројеката. Заслуге професора Никића забележене су у оквиру бројних стручних пројеката у фабрикама и производним системима. Био је потписник инвестиционих, технолошких пројеката који су увођењем у процес производних програма великог броја предузећа своју успешност мерили позитивним ефектима на иностраним тржиштима.

 

Проф. др Зоран Никић обављао је функцију проректора Универзитета у Крагујевцу, члана одбора при Републичкој заједници науке, Комисији за техничке науке Универзитета у Крагујевцу као и у другим стручним органима  на Универзитету.

 

На Факултету обављао је функције продекана за наставу и продекана за науку у два мандата као и у бројним стручним органима и комисијама.

 

Проф. др Зоран Никић остаће упамћен као вредан, радан, марљив и добар човек који је несебично студентима преносио знање. Колеге га памте као доброг и поштеног човека. Професор Зоран Никић сахрањен је 21. априла у Горњем Милановцу.