Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН у посети хидроелектрани и термоелектрани

7. 07. 2021

У оквиру планираних активности на предмету Електричне машине 3 организоване су стручне посете Хидроелектрани ''Међувршје'' код Чачка и Термоелектрани ''Никола Тесла А'' код Обреновца. 

 

Студенти треће године електроенергетике приликом посете Хидроелектани ''Међувршје'' видели су опрему и начин рада у овој деривационој хидроелекрани. У подземном објекту студенти су имали прилику да се упознају са начином управљања електраном, да обиђу машинску халу са генераторима снага 3,4 и 5,6 МW и најновијим агрегатом снаге 620 kW који користи снагу воде неопходне за биолошки минимум реке. Ова електана која је почела са радом давне 1957. године саставни је део система ''Дринско-лимских хидроелектрана'' чијем систему припада и  ХЕ ''Овчар Бања''.

 

Студенти завршних година електроенергетике основних академских и стуковних студија крајем јуна посетили су највећи електренергетски објекат у Србији - Термоелектрану ''Никола Тесла А'' код Обреновца. Запослени су представили студентима најважније податке о овом електренергетском објекту који има шест блокова укупне инсталисане снаге 1650 MW. Студенти су обишли машински халу са турбогенераторима и команде просторије где је особље задужено за контролу рада електране објаснило студентима основне принципе управљања радом овог сложеног система.

 

Након обиласка термоелектране студенти су посетили музеј Николе Тесле у Београду.