Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН и компанија Huawei потписали нови споразум о сарадњи

17. 09. 2021

Факултет техничких наука у Чачку један је од техничких факултета- потписника новог споразума о сарадњи  са компанијом Huawei, чиме је озваничено унапређивање сарадње започете почетком ове године. Нове споразуме о сарадњи који се односе на размену знања, вештина и искуства наставника, сарадника и истакнутих стручњака из области вештачке интелигенције поред чачанског Факултета, у чије име је споразум потписала декан проф. др Данијела Милошевић,  сарадњу су потписали Факултет техничких наука из Новог Сада и Kриминалистичко-полицијски универзитет.
 
Догађају приређеном у Музеју науке и технике у Београду поводом доделе донација и потписивања споразума са неколико факултета присуствовао је и први потпредсеник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић који је потписивање споразума факултета са компанијом Huawei оценио као веома важне за унапређење система високог образовања у Србији наводећи да је заједнички циљ свих нас да улажемо у побољшање квалитета високог образовања, како би студенти након завршетка студија били спремнији за тржиште рада.
 
„Захвални смо компанији Huawei која је као друштвено одговорна компанија препознала потребе ових факултета јер повезивање и сарадња науке и образовања са привредом су од изузетног значаја“, рекао је министар Ружић додајући да ће потписани споразуми допринети размени знања и унапредити рад на заједничким пројектима, кроз побољшање дигиталних компетенција младих. 
 
Компанија Huawei и Факултет техничких наука у Чачку почели сарадњу реализовањем заједничког пројекта акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева као део стратешког договора између Универзитета у Крагујевцу и једне од највећих технолошких фирми у свету.
 
Након потписивања новог споразума декан  Факултета техничких наука у Чачку  проф. др Данијела Милошевић приликом званичног обраћања подсетила је да је Факултет техничких наука у Чачку у сарадњи са Huawei ICT  Академијом у редован наставни програм укључио предавања о вештачкој интелигенцији, који је омогућио да 90 студената буде у току са новим трендовима и изумима.
 
„Захваљујем компанији Huawei што је препознала квалитет сарадње са нашим Факултетом коју смо у оквиру наставе почели у претходном семестру и позитивна искуства су већ видљива. ФТН у Чачку међу наставницима има неколико инструктора, иначе полазника Huawei ICT Академије, који су наставне материјале Huawei компаније имплементирали у предмете: Вештачка интелигенција,  Машинско учење и Рачунарство у облаку. Оно што су студенти препознали као веома корисно је то што је Huawei несебично поделио искуства примене вештачке интелигенције у пракси и омогућио да та искуства студенти касније ипримене у свом раду- рекла је декан Милошевић  и додала: “С обзиром да је Факултет лоциран у Чачку, реализацијом заједничких активности Факултет је и промотер Компаније Huawei на подручју централне и западне Србије.“
Директор компаније Huawei у Србији Чен Чен, истакао да је Huawei посвећен улагању у образовање и развијању младих талената у области информационо-комуникационих технологија.
 
„Пандемија је отежала рад свих образовних установа у Србији и суочила како професоре, тако и студенте, са новим изазовима онлине наставе. Поносни смо и на потписане споразуме о сарадњи који ће допринети размени знања стручњака из области вештачке технологије, али и омогућити реализовање нових сјајних пројеката који су пред нама. Надамо се да ћемо на овај начин побољшати дигиталне вештине младих и подстаћи их да пронађу страст према науци и спремност да је истражују. Kомпанија Huawei усмерена је на неговање ИКТ талената, а све у циљу да ојачамо разумевање и интересовање за ову индустрију и да на тај начин младе охрабримо да постану део дигиталног света„- истакао је Чен Чен и додао да је образовање, које је данас уско повезано са коришћењем најмодернијих технологија, најважнији ресурс за будућност.
Програм Huawei ICT Академије основан је 2013. године у Кини и од тада се релизује у више од 70 земаља широм света.