Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН формиран Савет послодаваца

23. 09. 2021

На Факултету техничких наука у Чачку данас је формиран Савет послодаваца који чини седам чланова из предузећа чије је седиште у Чачку. За председника Савета изабрана из Жаклина Бојовић, сувласник предузећа „Унипромет“ која је факултетску диплому и звање дипломираног инжењера стекла управо на ФТН у Чачку.

 

 

Циљ формирања Савета послодаваца на Факултету је усаглашавање студијских програма са потребама привреде и потребама тржишта рада. Иако високообразовне установе негује сарадњу са предузећима и компанијама, званично формирање Савета послодаваца на високошколским установама предвиђено је и Законом о високом образовању што представља и формално повезивање факултета са привредом.

 

Конститутивна седница Савета послодаваца почела је поздравним обраћањем декана ФТН проф. др Данијеле Милошевић која је захвалила привредницима што су прихватили да учествују у раду Савета од кога се очекују сугестије и предлози са циљем да се унапреде садржаји студијских програма. Поред осталог, успех факултета и универзитета мери се и по томе колико брзо се диоломци запошљавају. Очекује се да Савет послодаваца на основу анализе тржишта рада, трендова у пословању и других параметара,  сугерише факултетима шта је потребно привреди како би се креирали студијски програми који су потребни тржишту рада у Србији.

 

Бољој повезаности привреде и високошколских установа допринеће и дуално образовање којим се студентима обезбеђује више праксе за студенте. Факултет техничких наука очекује да ускоро буде акредитован студијски програм Одевно инжењерство и дизајн који је настао на основу потребе  привреде. Нови трогодишњи програм струковних студија биће први у Србији који ће бити реализован по дуалном моделу што подразумева више праксе у току школовања за коју ће студенти имати новчану накнаду.

 

Савет послодаваца ће у вези са својим активностима сарађивати са Привредном комором, Националном службом за запошљавање, удружењима привредника и другим надлежним субјектима.

 

Чланове Савета послодаваца ФТН предложили су Научно технолошки парк и руководство Факултета из реда стручњака из области у којима су студијски програми Факултета.

 

Чланови Савета послодаваца Факултета техничких наука у Чачку чине:

  1. Жаклина Бојовић ,председник (Унипромет Чачак),
  2. Александар Јовановић, заменик председника (Del Systems d.o.o.Чачак),
  3. Данијел Петровић (Quantox Technology Чачак),
  4. Милован Луковић (Компанија „Слобода“),
  5. Југослав Милошевић (Електроват Чачак),
  6. Боро Радоичић (Tiffany Production Чачак) и
  7. Ненад Меденица (Vorwerk &Sohn Прељина).