Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Машина „Impact 2000“ -резултат сарадње ФТН и привреде

24. 09. 2021

У Научно технолошком парку у Чачку данас је демонстриран рад машине за испитивање цеви „Impact 2000“ која је настала као резултат сарадње наставника и сарадника Факултета техничких наука у Чачку са привредницима.  Реч је о сложеном мехатроничком систему који служи за испитивање отпорносту пластичних цеви на удар, усклађеним са прописаним стандардима.

Према речима руководиоца пројекта на изради машине др Ивана Милићевића, ванр. професора, машина „Impact 2000“ представља техничко решење које је „од идеје до реализације“ креирао пројектни тим са Факултета техничких наука у Чачку и који се према карактеристикама и сврсисходности изједначава  са европским и светским произвођачима. Као посебну предност Милићевић истиче то што је софтвер у потпуности прилагођен захтевима корисника у складу са њиховим производним програмом.

  • У погледу функционалности, техничким карактеристикама, сигурности у вези заштите на раду,  дизајна и других критеријума, машина испуњава све стандарде и представља својеврсни допринос Факултета техничких наука у Чачку као образовно-научне установе сарадњи са привредом. – каже др Иван Милићевић и додаје да на домаћем тржишту не постоји сличан уређај.

Машина је демонстрирана у присуству представника компанија „Аквапан инжењеринг„ из Чачка и „Хидрокомерц“ из Лучана  које се баве производњом пластичних цеви. Представниици тих предузећа наводе да је поред карактеристика машине, домаћим предузећима веома важно што би  постављање, пуштање у рад, управљање и сервисирање обављали стручњаци са Факултета што знатно штеди време и трошкове. У односу на тренутно ангажоване машине у тим фирмама, руководиоци лабораторија за контролу квалитета као предност машине „Impact 2000“истичу то што је у потпуности аутоматизована што омогућава брже и лакше испитивање узорака како оних које производе тако и узорака који се као репроматеријал набављају од добављача.