Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Догађај Meet and Code 2021- за бољу безбедност студената на друштвеним мрежама

12. 10. 2021

У оквиру Европске недеље кодирања, за студенткиње прве године Факултета техничких наука у Чачку реализован је онлајн догађај на тему: „Заштита девојака од злостављања на друштвеним мрежама“.

Циљ догађаја била је едукација младих како да заштите свој идентитет, ментално здравље и личну сигурност од злоупотреба на друштвеним мрежама. О појму и врстама безбедности говорила је мр Светлана Јанковић, потпуковница у пензији која је са аспекта експерта за недискриминацију и превазилажење сексизма у систему безбедности објаснила шта је концепт људске безбедности и колико је битно да се појединац осећа сигурно у друштву.

Професор ФТН др Марјан Милошевић препоручио је начине заштите личних података као и могућности контроле приступа публике профилима и објавама на друштвеним мрежама.

Приказан је и видео запис о дигиталном насиљу на друштвеним мрежама као и обраћање креаторке тик ток садржаја Sare Sotti која је навела три најчешћа модела дигиталног узнемиравања и препоручила начине за сузбијање злоупотреба и превазилажење непријатности.  

Најчешћи примери дигиталног насиља су ширење неистина, слање претњи преко платформе за размену порука, лажно представљање, слање неприкладних порука у туђе име, објављивање компромитујућих фотографија на друштвеним мрежама, што су најчешћи разлози да се личност, посебно девојке, осећају повређено, омаловажено и уплашено. Последице дигиталног насиља могу бити: менталне, емоционалне, физичке због чега је веома важно да се младима скрене пажња на опасности у виртуелном свету.

Организатор овогодишњег Meet and Code догађаја на Факултету техничких наука у Чачку је Центар за подстицање дијалога и толеранције под покровитељством међународних партнера Techsoup-balkans уз посредство Агенције „Маштa“ из Сараjева