Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

38. Саветовање производног машинства окупило бројне учеснике из Србије и иностранства

15. 10. 2021

Факултет техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу домаћин је 38. Саветовања производног машинства и  International Conference on Production Engineering - Serbia (ICPE-S 2021), дводневног скупа на коме су се окупили бројни аутори и кооаутори научноистраживачких радова из Србије и иностранства. Циљ овог традиционалног научно- стручног скупа је афирмација значаја производног машинства у ревитализацији привреде и друштва у целини.

 

 

У име Владе Републике Србије на званичном отварању скупа учесницима се обратио помоћник министра привреде Миодраг Дуганџија, подсетио је да је Влада усвојила Стратегију индустријске политике Републике Србије за период 2021-2030. и Акциони план са посебним моделом унапређења дигитализације пословних модела индустријске производње.

 

-Нова Стратегија и Акциони план усклађени су са савременим привредним трендовима, пре свега  у областима Индустрије 4.0 и циркуларне економије- рекао је Дуганџија и додао да ће улагања у дигитализацију привреде и „зелене“ пројекте у дугом року позитивно утицати на подизање конкурентности и привредни раст, отварање нових радних места и повећање извоза у области високих технологија.-закључио је Дуганџија.

 

 

У име Универзитета у Крагујевцу скупу су присуствовали ректор проф. др Ненад Филиповић и проректор проф. др Драган Ђурчић.

 

Приликом обраћања учесницима ректор Филиповић  је рекао да производно машинство представља стуб развоја у области машинства додајући да се трендови веома брзо мењају и да се све области укључујући и производно машинство  све више интегришу са новим технологијама.

 

-Сведоци смо да информационе технологије прожимају све области, од основних грана инжењерства па све до области уметности. Индустрије 4.0 су управо доказ симбиозе информационих технологија са другим инжењерским областима- навео је ректор Филиповић додајући да је Универзитет у Крагујевцу препознао важност те симбиозе са савременим технологијама.

 

Декан Факултета техничких наука проф. др Данијела Милошевић осврнула се на историјски пут високог образовања и почетке образовања инжењера производног машинства у Чачку које је започето пре 60 година на тадашњој Вишој техничкој школи.

 

Председник Научног одбора 38. Саветовања производног машинства проф. др Срећко Ћурчић рекао је да је одређени број тема овог научно стручног скупа везан са 4. Индустријску револуцију, глобализацију у организацији производње и трансферу технологија као и значају увођења нових технологија у производне процесе. Професор Ћурчић је истакао да циљ свих аутора и коаутора радова заједнички а то је ревитализација производног машинства у Србији.

 

 

И ове године за допринос области производног машинства, на скупу су традиционално додељена признања појединцима и организацијама. Добитници плакете „Павле Станковић“ на 38. Саветовању су: проф. др  Љубомир Лукић, проф. др. Миодраг Манић и проф. др Милан Зељковић. Медаља „Владимир Шолаја“ додељена је др Милици Петровић, ванр. проф.

 

За добру сарадњу и учешће у организацији скупа додељене су дипломе Институту „Лола“ из Београда и чачанским предузећима: „Словас“, „Прогрес“ и Атеник комерц.

 

38. Саветовања производног машинства одржано је у организацији Катедре за мехатронику Факултета техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу уз покровитељство Министарства просвете, науке и технолошког развоја и подршку бројних привредника. Ово је трећи пут да је Факултет техничких наука у Чачку организатор овог научно стручног скупа. Прво Саветовање у организацији некадашњег Педагошко техничког, а данас Факултета техничких наука у Чачку одржано је 1980. године, а друго 2005. године.