Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM - Проф. др Андрија Сарић

25. 10. 2021


 

Проф. др АНДРИЈА САРИЋ, редовни професор Факултета техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и дописни члан АИНС,  преминуо је  24. октобра 2021. у 59-ој години.
 
Вест о одласку уваженог професора растужила је колектив Факултета техничких наука у Чачку, дипломце, студенте.
 
Рођен је у лучанском селу Властељица 1962. године. Основно и средње образовање стекао је у Краљеву. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду 1988. године на Одсеку за енергетику. Магистрирао је 1992. године, такође  на Електротехничком факултету у Београду где је 1997. године одбранио докторску дисертацију из области примене метода вештачке интелигенције у електроенергетским системима. 
 
Професионалну каријеру професор Сарић почео је 1989. године запослењем у Хидроелектрани „Ђердап“, а  његова богата универзитетска каријера почела је годину касније на некадашњем Техничком факултету, а данас Факултету техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу.  Од 1990. године био је асистент-приправник, а по том  од 1992. године асистент. Избор у звање доцента уследио је 1997. године, а четири године касније стекао је научно звање ванредни професор. У звање редовног професора за ужу научну област Електроенергетика изабран је 2006. године, од када је ангажован и на Факултету техничких наука у Новом Саду.
 
Професор Сарић реализовао је наставу из више предмета на свим нивоима студија у области електроенергетике и електроенергетских система. Остаће забележено да је био ментор седам докторских дисертација, две магистарске тезе и преко 100 дипломских и мастер радова. На више факултета у Србији учествовао  је у раду бројних комисија за оцену и одбрану докторских дисертација. Кооаутор је пет штампаних уџбеника, збирки задатака и три монографијe на српском језику. Широј научној јавности презентовао је бројне радове на националним и међународним стручним и научним скуповима и у часописима. 
 
У богатом научно- истраживачком опусу професора Андрије Сарића издваја се објављивање међународне монографије у целини,  поглавља у међународној монографији,  42 рада објављена у међународним часописима позиционираним на SCI листи са око 400 цитата (SCOPUS), 23 радa на међународним скуповима штампаним у целини и другим бројним иностраним публикацијама. 
Члан више програмских и научних одбора, рецензент у домаћим и међународним часописима, учесник на бројним пројектима републичког Министарства за науку и истраживачким пројектима у Сједињеним Америчким Државама, едитор у међународним часописима, члан Матичног одбора за енергетику и рударство Министарства науке од 2011. до 2013. године, члан Одбора за науку, образовање, менаџмент и развој Регионалне привредне коморе Краљево.
 
Колектив Факултета техничких наука у Чачку памтиће некадашњег шефа Катедре за електроенергетику, руководиоца Електротехничког одсека, члана Програмског одбора ЕТРАН за електроенергетику, доброг колегу. Дипломци и студенти ће памтити доброг наставника. A сви који су познавали професора Сарића памтиће дивног човека изузетних људских особина.
 
Проф. др Андрија Сарић биће сахрањен у уторак 26. октобра 2021. године на Градском гробљу у Чачку.