Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ ОБЕЛЕЖИО 46 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПРИСУСТВОВАО МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ БРАНКО РУЖИЋ

19. 11. 2021

У присуству првог потпредседника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, помоћника министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић, ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др  Ненада Филиповића и проректора проф. др Драгана Ђурчића, градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, специјалног саветника министра просвете Ђорђа Ђоковића, представника привреде, декана факултета, најбољих студената у генерацији и других уважених гостију, Факултет техничких наука обележио је 46 година постојања и успешног рада. На свечаној академији, уприличеној поводом Дана факултета, уручене су награде најбољим дипломираним студенатима основних академских и струковних студија.

 
 

Одмах по доласку на Факултет министар Ружић је на састанку са представницима Студентског парламета разговарао о условима за студирање, студентским активностима и студентском стандарду. Министар је затим је са помоћником министра проф. др Габријелом Грујић, руководством Факултета и представницима текстилних фирми TiffanyProduction и PS Fashionпосетио студенте прве године Одевног инжењерства и дизајна који студирају по дуалном моделу образовања.
Приликом обраћања, изразивши задовољство што присуствује свечаној академији поводом обележавања 46 година постојања Факултета техничких наука у Чачку, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је истакао да наша земља има изграђен Национални модел дуалног образовања и да је дуално образовање постало једна озбиљна платформа, која ученицима, а од ове школске године и студентима, пружа компетенције које су им потребне и које младим људима омаогућавају бољу запошљивост.

- Постојање високог образовања у Чачку је свих ових година у великој мери доприносило развоју индустрије и због тога дугујемо захвалност свим професорима што су својим преданим радом обезбедили континуитет у образовању, држећи, из генерације у генерацију, репутацију врло успешног факутета. Такође, оно што је актуелно у 21. веку - то је свакако наш национални модел дуалног образовања који се у Србији примењује шест-седам година. Овде имамо нови студијски програм дуалног високог образовања Одевно инжењерство и модни дизајн. Од ове академске године, широм Србије имамо још 26 таквих студијских програмана три факултета и свим академијама струковних студија. Желимо да створимо јаку узрочно - последичну везу између потреба привреде и образовног система. Овде је, захваљујући привреди - реномираним компанијама и уз помоћ Градске управе, обезбеђен профил који ће бити у функцији помоћи текстилној индустрији - нагласио је министар Ружић и додао да је то, пре свега, значајно за студенте којих на овом смеру тренутно има 20, који ће током студија, поред теоријских, стицати практична знања и веома значајне вештине и компетенције, развијати своје афинитете и таленте, што ће им омогућити да брже и лакше дођу до посла, а послодавци до квалитетних кадрова.

Декан ФТН-а проф. др Данијела Милошевић је истакла да ова чачанска високообразовна установа наставља своју мисију осавремењавања студијских програма и унапређења услова за рад студената и професора, уз настојање да задржи своју препознатљивост. Како је навела, Факултет реализује наставне и научне активности, иновира постојеће студијске програме у складу са новом Стратегијом развоја образовања у Републици Србији, Стратегијом научног и технолошког развора РС и Стратегијом развоја вештачке интелигенције за период до 2025. године. Као високообразовна установа која брзо реагује на потребе привреде у области образовања нових кадрова, Факултет је међу првима у Србији акредитовао студијски програм основних струковних студија Одевно инжењерство и дизајн по дуалном моделу студија. 

 
 

- Тачно пре годину дана се појавила иницијатива привредника за образовањем кадрова за модну и одевну индустрију у Моравичком округу. Уз подршку локалне самоуправе и Министарства просвете, акредитован је студијски програм струковних студија Одевно инжењерство и дизајн по дуалном моделу за 40 студената. Прва грнерација већ похађа наставу. Циљ увођења студирања по дуалном моделу обезбедиће младима учење кроз рад у компанијама, стицање савремених вештина. Привреда ће на овај начин за будућност обезбедити не само одрживост, већ и иновативност у оквиру својих развојних планова. Поред овог студијског програма, у поступку акредитације је и мастер студијски програм из информационих технологија по дуалном моделу студија, а развијаћемо и нове програме. Висока запошљивост и конкурентност студената су примарни циљеви Факултета - истакла је проф.др Милошевић, декан ФТН-а.

 

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић је нагласио да је ФТН у Чачку изузетно напредовао интеграцијом са Високом школом и да је захваљујући томе по броју студената сада највећи факултет Универзитета у Крагујевцуи  тренутно има 1.900 студената, а настава се реализујекроз 24 акредитована студијска програма на три нивоа академских и два нивоа струковних студија. 

- Факултет техничких наука у Чачку школује више профила који су изузетно тражени на тржишту рада, пре свега из области информационих технологија, електротехнике, мехатронике, рачунарске технике, области технологије и то је нешто што је данас  свеприсутно на тржишту. Мислимо да ће Факултет и даље наставити да ради пуним капацитетом као и до сада, посебно сада када је дошло до ове интеграције и Универзитет у Крагујевцу ће подржати све иницијативе и отварање нових студијских програма - рекао је ректор Филиповић и додао да ФТН подржава информационе технологије, индустрију 4.0, нови мастер програм који је креиран на Универзитету у Крагујевцу, али и да истовремено предњачи по учешћу увеликом броју међународних научних пројеката.

Обраћајући се присутним студентима, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је поносан на просветни кадар ове чачанске високообразовне установе која успева да изнедри најбоље могуће кадрове, који ће касније бити замајац привредног развоја Чачка. 

- Дуално образовање уведено на Факултету техничких наука у Чачку, заправо је синергија између привредника у области текстилне индустрије и ове високообразовне установе и један је од најзначајнијих момената за развој наше локалне заједнице, пре свега у економском погледу. Пут није био лак, јер смо дуално образовање прво увели у средње школе, а затим и на Факултет.Уложени напори свакако ће се исплатити, што су препознали наши утицајни привредници. Ово је добар пример и за остале високообразовне установе. Град Чачак је увек ту, уз своје студенте, што смо доказали многим примерима. У оквиру Научно технолошкогпарка, једног од четири у Републици Србији, отворен је Стартап центар, намењен првенствено младим људима међу којима је већина студената Факултета техничких наука – рекао је градоначелник Тодоровић.

 

У школској 2020/2021. години дипломе је стекло укупно 365 студената на првом и другом нивоу академских и струковних студија:

249 дипломиранихстудента основних академских и интегрисаних академских студија и основних струковних студија, 19 дипломаца на специјалистичким струковним студијама, 32 дипломирана студента на мастер академским и 65 на мастер струковним студијама.

Традиција награђивања студената траје од оснивања Факултета. Студент генерације у школској 2020/2021. години је  Вања Степаноски, сада дипломирани инжењер информационих технологија, који је у току студија оствариoпросечну оцену 9,76.  Степаноском је припала и награда из Фонда „Миливоје Урошевић“  која се традиционално додељује најбољем у генерацији.

Поред најбољег дипломца у генерацији, награђени су и најуспешнији студенти на студијским програмима. Најуспешнија на студијском програму Инжењерски менаџмент је Сара Стевановић, сада дипломирани инжењер менаџмента. Душан Аксић, дипломирани инжењер електротехничког и рачунарског инжењерства, модул, рачунарско инжењерство најуспешнији је дипломац на Електротехничком и рачунарском инжењерству, модул Рачунарско инжењерство.На Студијском програму Мехатроника најбољи дипломац је Велибор Трифуновић сада дипломирани инжењер мехатронике. На студијама Предузетничког менаџмента најуспешнија је била Сузана Јанковић, дипломирани менаџер.

Одличне резултате забележили су и дипломци који су у школској 2020/2021. години завршили основне струковне студије.

Најуспешнији дипломац на основним струковним студијама је Јован Сретеновић, који је трогодишње студије информационих технологија завршио са просечном оценом 9,30. 

Награда је припала и Марији Аћимовић која је остварила најбољи резултат на студијском програму Машинство и инжењерска информатика, модул: Инжењерска информатика. На Графичкој техници најуспешнија је била Дарјана Лаловић која је поред награде Факултета, добила награду из Фонда  „др Радован Ћирића“ коју додељује породица Ћирић у знак сећања на оснивача Графичког одсека на струковним студијама.

На студијском програму Електротехника и рачунарство модул Електроника и рачунарство, најуспешнији је био Владимир Милованчевић коме је припала и награда  Фондације  „Драга Цвијовић“ коју је опредила породица жене заслужне за оснивање прве високообразовне установе у Чачку већ давне 1960. године.

За допринос развоју и афирмацији Факултета у области привредне и образовне сарадње декан Факултета проф. др Данијела Милошевић  на свечаности је уручила признања  компанијама, предузећима и образовним установама. Добитници признања су:

  • Компанија „Слобода“ Чачак
  • Huawei Technologies
  • Поморски факултет у Котору Универзитета Црна Гора
  • Машинско саобраћајна школа Чачак
  • Унипласт Чачак
  • Атеник комерц из Чачка.
  • STAX Technologies
  • Електроват
  • Војно технички институт Београд
  • Зоф електро Чачак.

Дан  Факултета  је прилика за награђивање запослених. Награђени су дугогодишњи запослени за јубиларних 30, 20 и 10 година рада на Факултету као и чланови колектива који су у овој шкколској години завршили радни век.

Програм свечаности оплемењен је музичким наступом професора ФИЛУМ-а Оливера Њега и солисте Зорана Тутуновића, члана војног ансамбла „Станислав Бинички“.