Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Добровољно давање крви у време пандемије

25. 11. 2021

Похвале за студенте ФТН
 
На Факултету техничких наука јуче је приређено предавање за студенте на тему: „Значај добровољног давања крви“  које је претходило данашњој јесењој акцији добровољног давања крви. Организатор је чачански Црвени крст у сарадњи са Одељењем за трансфузију при чачанској Болници и Заводом за трансфузију Клиничког центра у Крагујевцу који је надлежан за активности добровољног давања крви на подручју града Чачка.  
 
 
Под слоганом ...да крв чека пацијента а не пацијент крв... др Нела Савић, специјалиста трансфузиологије говорила је о значају и важности давања крви, хуманом приступу том чину, припреми потенцијалног даваоца крви као и о правилима давања крви  у време пандемије Covid-19.
-Пре него што приступе добровољном давању крви потенцијалним даваоцима се саветује да буду наспавани, да не пију алкохол и да доручкују- каже др Савић и додаје да због ниског притиска или неких других здравствених параметара људи добре воље понекад нису у могућности да дарују крв. 
 
 
У протеклом периоду пандемијске околности су биле разлог што је број добровољно датих јединица крви смањен али охрабрује чињеница да је Чачак међу водећим градовима  по броју прикупљених јединица крви у односу на број становника. 
-Чачани негују културу овог хуманог чина што значајно олакшава лечење пацијената којима је крв потребна- закључује др Нела Савић и подсећа да су успостављена правила за даваоце који су прележали Covid-19 као и за оне који су вакцинисани против тог вируса. Према препорукама након вакцинисања цепивом „Синофарм“ или „Фајзер“ крв може одмах да се добровољно да, док је после вакцинисања „Астра Зеником“ и „СпутњикомV“ потребно да прође 15 дана.
 
 
Такође, лица која су без компликација прележала Covid-19 безбедна су да дају крв после 15 дана док пацијенти који су имали тежу клиничку слику праћену упалом плућа могу бити спремни за добровољно давање крви после три месеца а некад је потребно да прође и више времена. 
 
 
Одзив студената Факултета техничких наука у Чачку био је уобичајено добар и за четири сата прикупљено је 47 јединица крви док девет потенцијалних давалаца није испунило потребне здравствене услове. После завршене акције, др Марија Симоновић, трансфузиолог у Клиничком центру у Крагујевцу и Оља Вукићевић, представница Црвеног крста Чачак изразиле су захвалност студентима на одличном одзиву и Факултету техничких наука  на доброј организацији и успешно спроведеној активности.