Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Одржана предавања за студенте и матуранте о најважнијем открићу Николе Тесле

30. 12. 2021

Сарадња Факултета техничких наука у Чачку са другим образовним установама поред партнерства на бројним домаћим и међународним пројектима огледа се и у гостујућим предавањима које чачански професори реализују за студенте других универзитета. За студенте Универзитета у Црној Гори посредством ZOOM платформе проф. др Мирослав Бјекић недавно је реализовао предавање о животу и раду Николе Тесле и једном од његових најважнијих проналазака. Никола Тесла је имао преко стотину регистрованих патената у САД, а професор Бјекић је говорио о најважнијијим Теслиним открићима.

 

 

Током предавања дат је приказ Теслиног најплодотворнијег периода рада крајем 19. века. Све је илустровано видео записима снимљеним на репликама опреме са којом је Тесла радио, што је подржано удаљеним експериментима, симулационим програмима и анимацијама које су креиране на Факултету техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу.

 

Два предавања на тему живота и рада Николе Тесле професор Мирослав Бјекић одржао је и за ученике завршних разреда Електро-саобраћајне школе у Краљеву, а планирано је да слична предавања из области електроенергетике буду реализоване за ђаке чачанске Техничке и Машинске школе, Прве техничке школе у Крагујевцу, Машинско-електротехничке школе у Параћину и у Средњој школи у Ариљу. На овај начин ученици завршних разреда средњих школа  имаће прилику да сазнају нешто више и о будућим студијама Електроенергетике, о томе шта ће учити, где ће стицати практична искуства у току студија, начину студирања, могућностима запошљавања после завршених студија као и друге важне информације о основним академским и струковним студијама које се реализују на Факултету техничких наука у Чачку.